Masło pistacjowe: Pyszny sposób na zdrowsze odżywianie
Zielonkawe orzechy o pełnym i kremowym orzechowym smaku aż proszą się o zmielenie na gładkie masło. Choć w rankingach popularności masło pistacjowe plasuje się daleko za kremami z orzeszków ziemnych, bez wątpienia zasługuje na uwagę. Daj szansę masłu pistacjowemu. Przekonaj się, że przez całe życie omijał Cię wspaniały smakołyk – przy którym nie złamiesz sobie paznokci na twardych skorupkach.
Czy wiesz, że przepisy prawne zabraniają wszystkim producentom „maseł orzechowych” oficjalnego nazywania ich „masłem”? Powinni używać nazw „pasta orzechowa” lub „krem orzechowy”.
Wartości odżywcze kremu pistacjowego
Jak każde inne orzechy, pistacje są bogatym źródłem nienasyconych tłuszczów, różnych witamin, składników mineralnych i innych składników odżywczych. W pistacjach znajdziesz na przykład:
- witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów oraz wspierają zdrowie układu nerwowego;
- witaminę E, silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wspomaga zdrowie skóry i oczu;
- fosfor, składnik mineralny niezbędny dla zdrowia kości i zębów oraz prawidłowego funkcjonowania procesów biologicznych w organizmie;
- miedź i żelazo, dwa ważne mikroelementy do produkcji czerwonych krwinek;
- cynk, kluczowy składnik mineralny dla układu odpornościowego i gojenia się ran;
- oraz magnez, który wspiera zdrowie mięśni, kości i układu nerwowego.
Te składniki odżywcze sprawiają, że pistacje – a tym samym krem z pistacji – są pożywnym i pysznym naturalnym produktem, który przysłuży się zarówno Twojemu zdrowiu, jak i podniebieniu. Ważne jest jednak, aby spożywać je z umiarem ze względu na ich wysoką zawartość kalorii. Długotrwały nadmiar kalorii prowadzi bowiem do przybierania na wadze – nawet jeśli pochodzą one z czegoś tak zdrowego jak masło z pistacji.
Pasta pistacjowa krok po kroku
Przygotowanie kremu pistacjowego to proces, który wymaga zaledwie kilku prostych kroków i mocnego blendera. Oto ogólna procedura stosowana do wytwarzania kremu pistacjowego w fabryce kremów orzechowych:
- Pierwszym krokiem jest staranne wybranie świeżych pistacji dobrej jakości. Istnieje niezliczona ilość odmian i importerów, do Ciebie należy wybór tych najbardziej odpowiednich. Wybór odpowiednich składników będzie miał bezpośredni wpływ na ostateczny smak kremu.
- Pistacje są następnie prażone – gorącym powietrzem (tzw. prażenie na sucho) lub w oleju. W przypadku kremów (jakiekolwiek) prażenie pistacji ma kluczowe znaczenie. Dzięki temu z pistacji uwalniany jest olej i substancje aromatyczne, co wzmacnia ich smak.
- Po uprażeniu pistacje są mielone na masło. Czas i temperatura prażenia mają bezpośredni wpływ na konsystencję i smak. Ten etap może również obejmować dodanie innych substancji, takich jak oleje lub inne dodatki, które pomogą osiągnąć pożądaną konsystencję.
- Po zmieleniu pastę pistacjową można przelać do miski miksera, gdzie dodawane są kolejne składniki – w tym przypadku, aby uzyskać pożądany smak. Sól, cukier, czekolada, miód lub inne składniki wymagane przez producenta.
- Gotowe masło pistacjowe jest następnie przelewane do słoików lub plastikowych pojemników i jest gotowe do dystrybucji i sprzedaży.
Przegląd kremów pistacjowych
- 100% masło pistacjowe smooth
- 100% masło pistacjowe crunchy
- krem pistacjowy z białą czekoladą
- krem pistacjowy z solą
- krem z mieszanki nasion i orzechów, w tym pistacji
Zachęcamy do śledzenia naszego działu ze zdrową żywnością, gdzie cały czas pojawiają się nowe smaki maseł (nie tylko) pistacjowych.
Krem pistacjowy – do czego pasuje
Pasta pistacjowa w codziennej diecie zrobi furorę, niezależnie od tego, czy będziesz ją jeść na śniadanie, przekąskę czy kolację.
- Pistacjowy krem doda wspaniałego smaku i składników odżywczych owsiance, musli lub jogurtowi, a także będzie świetnie pasować do placuszków lub gofrów (na przykład razem z suszonymi owocami).
- Tosty z masłem pistacjowym i suszoną szynką to prawdziwa uczta dla smakoszy. Nie ograniczaj się jednak do tej kombinacji, masło pistacjowe może zastąpić dowolną pastę do chleba.
- Dodaj łyżkę kremu pistacjowego do smoothie, aby uzyskać bogatszy smak i konsystencję.
- Masło pistacjowe i kawałki owoców mogą być pożywną bombą na podwieczorek dla Ciebie i dzieci.
- Przygotuj dipy na bazie kremu pistacjowego do warzyw, mięsa lub frytek. Podobnie, sosy sałatkowe mają głębszy, bardziej interesujący smak z kremem pistacjowym.
- Słodkie wypieki również nie pozostają w tyle. Dodaj masło pistacjowe do ciasta na ciasteczka, torty lub babeczki.
Wzbogać swoją dietę o ten zielony skarb i inne zdrowe smakołyki. Wszystko znajdziesz na notino.pl.