Dlaczego superfoods są takie super?
Zapewne spotkaliście się już z pojęciem superżywność lub superfoods, co roku pojawia się również kilka nowości w tej kategorii. Czym właściwie są superfoods? Czy są nam potrzebne? A może to tylko chwyt marketingowy? I jakie warunki musi spełniać żywność, aby można było nazwać ją „superfood”?
Co to są superfoods?
Ogólnie rzecz biorąc, są to egzotyczne owoce, korzenie, proszki, algi, orzechy, nasiona i inne substancje pochodzenia naturalnego, które zawierają bardzo duże ilości witamin, minerałów, antyoksydantów i innych dobroczynnych składników, w związku z czym wywierają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Dlaczego warto włączyć superfoods do swojej diety?
Z prostego powodu: wystarczy niewielka ilość, aby Twój organizm przyswoił sobie z nich wiele cennych substancji i składników odżywczych, które w dodatku trudno jest znaleźć w normalnej diecie. Na przykład jedna jagoda rokitnika zawiera całą zalecaną dzienną dawkę witaminy C! A w tym owocu znajdziemy znacznie więcej niż tylko witaminę C. Podobnie jest z innymi superfoods – ilość obecnych w nich dobroczynnych substancji jest po prostu... super.
Rodzaje superfoods
- Chlorella należy do grupy zielonych superfoods i zawiera szereg witamin, minerałów, białek oraz chlorofil. Wspomaga witalność organizmu, odporność, prawidłową pracę wątroby i działa jak antyoksydant.
- Rokitnik pospolity to owoc bogaty w witaminy, szczególnie witaminę C. Wspomaga też prawidłowe trawienie, funkcjonowanie układu naczyniowego i odporność oraz korzystnie wpływa na wygląd skóry. Na rynku znajdziemy zarówno syrop, jak i olej z rokitnika; oba te produkty warto włączyć do swojej diety.
- Acai to smaczny, egzotyczny owoc, przypominający naszą borówkę, zawiera jednak kilkakrotnie więcej antyoksydantów, witamin, minerałów, a także ważnych kwasów tłuszczowych omega.
- Goji czyli kolcowój chiński występuje na naszym rynku w formie suszonej. Jak wskazuje nazwa, owoc ten pochodzi z Azji i może się również pochwalić bogatą zawartością witaminy C, substancji mineralnych i błonnika.
- Maca peruwiańska to egzotyczny korzeń, szczególnie bogaty w naturalne fitoestrogeny. Jest polecany dla kobiet w zaburzeniach równowagi hormonalnej i wykazuje ogólne korzystne działanie na zdrowie psychiczne i fizyczne.
- Młody jęczmień, należący do zielonej żywności, to pędy jęczmienia zwyczajnego. W tej „młodej” postaci zawiera największą możliwą ilość substancji biologicznie czynnych, takich jak witaminy, minerały, chlorofil i inne. Najczęściej stosuje się go jako wsparcie w procesie oczyszczania organizmu.
- Spirulina to kolejny członek rodziny zielonej żywności. To niebiesko-zielona alga słodkowodna, zawierająca imponującą ilość aminokwasów, szerokie spektrum witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.
- Grzyby witalne (np. cordyceps, reishi, chaga, shitake) królują w medycynie Wschodu. Zawierają beta glukany, które stosuje się głównie w celu zwiększenia witalności, sprawności fizycznej i umysłowej oraz wytrzymałości.
A na tym lista ich zalet się nie kończy. Inne superfoods to na przykład aloes, ashwagandha, moringa, karob, ziarno kakaowca, camu camu, nasiona chia czy awokado. Włącz do swojej diety przynajmniej jeden z superfoods i ciesz się nowymi smakami oraz świadomością zdrowej diety!