Nie ma jak suszone owoce! Nie wszystko jednak musi oznaczać przekąskę w rodzaju smażonych chipsów bananowych z dodatkiem cukru i tłuszczu. Istnieje kilka metod suszenia owoców – niektóre bardziej przyjazne, inne mniej zdrowe. Czy znasz je wszystkie? A czy wiesz, że w przypadku niektórych owoców te suszone są lepsze od świeżych? Pozostań z nami, by rozwiać wszystkie wątpliwości.
Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwacji – czyli metod przedłużania ich przydatności do spożycia. Polega ona na znacznym zredukowaniu (lub prawie całkowitym wyeliminowaniu) wody z żywności. W ten sposób mikroorganizmy i ewentualnie enzymy, które mogłyby zepsuć lub w inny sposób zdegradować żywność, nie będą już miały medium, którego potrzebują do aktywności.
Susząc owoce, zmniejszamy również ich wagę i „koncentrujemy“ naturalnie występujące w nich cukry – dzięki temu suszone owoce są naturalnie słodsze. Mniejsza waga sprawia, że łatwo je przechowywać, a pakowanie do torby podróżnej produktów, które mają na celu uzupełnienie energii, jest jeszcze łatwiejsze.
Owoce najpierw należy oczyścić, odszypułkować, ew. pokroić, a następnie rozpoczyna się proces suszenia. W tym przypadku odbywa się to w suszarniach przemysłowych poprzez odparowanie wody z żywności w strumieniu gazu. W ten sposób wilgoć łatwo przenosi się z żywności do atmosfery i redukuje do poziomu 15–20%.
Czasami proces siarkowania jest również obecny na wstępnym etapie suszenia żywności. Siarkowanie zapobiega naturalnemu utlenianiu owoców (podczas, przed i po suszeniu) i pomaga zachować w owocach substancje przeciwutleniające (np. witaminę C i karotenoidy), a także zapewnić stabilność koloru suszonych owoców. Ale ten proces nie jest jednoznacznie pozytywny. Dwutlenek siarki i siarczyny stosowane jako dodatki w stężeniach większych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l są alergenami i w większych ilościach nie są korzystne dla zdrowia. Jeżeli masz więc wybór, szukaj owoców suszonych bez stosowania związków siarki.
Suszone owoce powstają też w procesie liofilizacji. Jest to technologia oparta na zastosowaniu niskiej temperatury i niskiego ciśnienia. Żywność jest najpierw zamrażana do temperatury poniżej -25°C, a następnie poddawana działaniu niskiego ciśnienia (poniżej 620 Pa). W wyniku tego skomplikowanego procesu następuje redukcja wody do 2% i otrzymujemy lekkie, chrupiące owoce z zachowanymi składnikami odżywczymi. Ze względu na kosztowność procesu, liofilizowane owoce są droższe.
Na rynku dostępne są również owoce słodzone, owoce kandyzowane, owoce w czekoladzie i owoce suszone w innych procesach technologicznych. Suszone owoce bez dodatku cukru, bez siarki, niesmażone będą zawsze najlepszym wyborem.
Spośród wielu gatunków owoców tylko niektóre nadają się do suszenia. Najczęściej spotykamy się z następującymi suszonymi owocami:
Suszone owoce, podobnie jak świeże, są ważnym źródłem węglowodanów, błonnika, przeciwutleniaczy (flawonoidów, kwasów fenolowych, karotenoidów) oraz witamin. Dlatego mogą stanowić istotny element zdrowej diety. Jednak ze względu na wysoką zawartość cukru, najlepiej sprawdzają się jako przekąska podczas dłuższych wędrówek, przejażdżek rowerowych, długich treningów siłowych czy zawodów, kiedy organizm zużywa cukry znacznie szybciej.
Oprócz tego, że można je kupić osobno, suszone owoce często występują jako składnik muesli i owsianek, batoników muesli i batonów typu flapjacks. Suszone owoce możesz wykorzystać także do tworzenia własnych przekąsek i posiłków. Sprawdź, jak smakują morwa suszona, berberys suszony czy suszona dzika róża. Ciesz się zdrowymi, suszonymi owocami i codziennie racz się śliwkami, liofilizowanymi malinami lub mieszanką suszonych owoców i orzechów.