Witamina E (wraz z witaminą A, D i K) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Naukowcy odkryli ją w 1920 r. jako substancję regulującą prawidłowy przebieg ciąży i porodu u szczurów doświadczalnych. Nadali jej nazwę tokoferol, pochodzącą od greckich słów „tokos“ – poród i „pherein“ – nieść. Jednak w ciągu ostatnich 100 lat odkryto wiele innych faktów dotyczących witaminy E. Na co pomaga witamina E i jakie są jej źródła? Zobaczmy!
W przypadku witaminy E potwierdzono medycznie, że: Witamina E pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. I nie ma się co dziwić! Witamina E to rodzina 8 antyoksydantów (4 tokoferole i 4 tokotrienole), które chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Witamina E może więc stanowić skuteczną pomoc w zapobieganiu wielu chorobom (miażdżycy, chorobom układu krążenia, chorobie Alzheimera i Parkinsona).
Witamina E w płynie znajduje też zastosowanie w kosmetykach: jednym z efektów działania witaminy E na skórę jest ochrona komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a tym samym spowolnienie przedwczesnego starzenia się skóry.
Można ją znaleźć w różnych orzechach, olejach i warzywach. Jeśli cierpisz na niedobór witaminy E, istnieją różne suplementy diety z witaminą E: krople, kapsułki i oleje.
Zalecana dzienna dawka witaminy E wynosi 12 mg dla mężczyzn, 8 mg dla kobiet. Jednak w niektórych przypadkach (kobiety planujące ciążę lub karmiące piersią) wskazane jest zwiększenie dawki powyżej zalecanego optimum. W takiej sytuacji należy jednak najpierw skonsultować się z lekarzem.
Szczególną uwagę na przyjmowanie witaminy E powinny zwrócić osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew oraz osoby przygotowujące się do operacji. W takim przypadku (w porozumieniu z lekarzem) należy odstawić suplementy z witaminą E na dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem i dwa tygodnie po nim.
Na niedobory witaminy E powinny szczególnie uważać osoby na diecie niskotłuszczowej, wcześniaki (ich rodzice powinni zadbać o odpowiednią podaż witaminy E) oraz osoby cierpiące na chorobę Crohna (lub inne zaburzenia trawienia, które mogą powodować upośledzenie przyswajania witamin).
Jeżeli przyjmujesz ją tylko z pożywieniem, nie musisz się obawiać przedawkowania witaminy E. Należy jednak zachować ostrożność przy przyjmowaniu suplementów diety. Podobnie jak w przypadku innych preparatów, przedawkowanie może teoretycznie wystąpić przy długotrwałym stosowaniu dużych dawek witaminy E. Pierwszym objawem przedawkowania są zazwyczaj problemy z trawieniem.
Znajdź najlepszą witaminę E na notino.pl i chroń swoje komórki przed stresem oksydacyjnym. Witaminy, minerały i zdrową żywność dostarczymy Ci do domu.