Migdały to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych orzechów. Zawdzięczają to swojemu smakowi, właściwościom odżywczym, chrupkości i wszechstronności w kuchni. Ciesz się wszystkimi tymi zaletami w postaci masła migdałowego lub – jak to się poprawnie nazywa – kremu migdałowego (przepisy prawne stanowią, że słowo masło może być używane tylko w połączeniu z produktem mlecznym, dlatego „masła orzechowe” nazywane są kremem orzechowym lub pastą orzechową).
Istnieje kilka powodów, dla których masło z migdałów jest pysznym przysmakiem.
Chociaż kremy migdałowe są zdrowe, należy spożywać je z umiarem w ramach zbilansowanej diety.
Przygotowanie masła migdałowego nie jest trudne – wszystko czego potrzebujesz to odpowiednie migdały i wydajne urządzenie. Zazwyczaj pasta migdałowa wytwarzana jest z prażonych migdałów: bez skórki (tzw. migdały blanszowane) lub ze skórką. Masło z każdego z tych rodzajów ma inny kolor, smak i konsystencję. Jednak nierzadko można znaleźć masło migdałowe wykonane z nieprażonych migdałów. Jednak bez dodatku innych olejów lub emulgatorów stworzy to bardzo gęstą pastę, dlatego uważnie przeczytaj skład, aby sprawdzić, czy nie ma w nich niepotrzebnych składników.
Podobnie jak w przypadku innych orzechów, pochodzenie i odmiana odgrywają ważną rolę. Niektóre odmiany są bardziej odpowiednie do produkcji masła migdałowego, inne do olejów migdałowych, a jeszcze inne do sprzedaży migdałów w całości.
Wybrane migdały są zbierane i oczyszczane z łupin i innych zanieczyszczeń, a następnie wysyłane do prażenia. Prażenie uwalnia część oleju (ułatwiając mielenie na pastę), ale co ważniejsze, wzmacnia smak i aromat migdałów. Istnieją dwa rodzaje prażenia:
Prażone migdały są następnie wsypywane do specjalnych maszyn mielących i przetwarzane. Czas mielenia wpływa na konsystencję – od gładkiej do gruboziarnistej z małymi kawałkami migdałów. Jednak niektórzy producenci celowo mielą masło migdałowe do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodają duże kawałki posiekanych migdałów, aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiące doznania.
Zastosowanie masła migdałowego jest wszechstronne. Możesz delektować się nim na łyżeczce, jako dodatek do smoothie, owsianki lub wypieków i mieć pewność, że doda ono głębi i smaku każdemu posiłkowi. Przekonasz się, że nie bez powodu migdały są ważną częścią wielu kuchni i tradycyjnych potraw na całym świecie, w tym przepisów na słodkie i słone dania.