Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, może również przenosić nienasycone (i prozdrowotne) kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ale zbyt duża ilość niektórych tłuszczów może powodować problemy. Poniżej znajdziesz przewodnik po różnego rodzaju olejach i tłuszczach, który ułatwi Ci wybór najlepszego oleju do smażenia i dodawania do potraw na zimno.
Tłuszcze dzielimy na:
Jeśli chodzi o źródło pochodzenia, tłuszcze można również podzielić na:
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 30% diety człowieka powinien stanowić tłuszcz. Zalecenia uściślają, że zdrowa dieta powinna zawierać mniej niż 10% tłuszczów nasyconych i mniej niż 1% tłuszczów trans. Resztę spożywanych tłuszczów powinny zatem stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z wyżej wymienionych olejów, ryb, awokado, orzechów, nasion czy oliwek.
Dla osoby, która spożywa 2000 kalorii dziennie, to około 65 g tłuszczu dziennie, przy czym maksymalnie może to być 22 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 2 g tłuszczów trans. Tłuszcze trans są jedynymi tłuszczami, które warto całkowicie wyeliminować.
Choć tłuszcze nienasycone są zdrowsze i są nam potrzebne, należy zwracać uwagę, które z nich dodajemy do sałatki (sprawdź oliwy smakowe!), a na których smażymy.
Jeśli zamierzasz zrobić sałatkę, skrop ją następującymi rodzajami tłuszczu:
Oleje te nie powinny być nadmiernie rozgrzewane. Wynika to z dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli będziesz na nich smażyć, mogą się wydzielać substancje rakotwórcze.
Ale są też oleje, które stosuje się raczej w formie suplementów diety niż w sałatkach. Należą do nich na przykład olej z wiesiołka (przyczynia się do prawidłowego stanu skóry, włosów, paznokci i równowagi hormonalnej), olej z ostropestu plamistego (właściwości: korzystny wpływ na trawienie, funkcjonowanie wątroby i serca) oraz tran (przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, zdrowia oczu i jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca).
Do olejów i tłuszczów, które nadają się do stosowania na gorąco (tzn. nadają się do obróbki cieplnej, takiej jak smażenie i pieczenie) należą:
Oleje te możemy śmiało zaklasyfikować jako „olej do smażenia”. Trudno jednak określić, który olej jest generalnie najlepszy do smażenia. Wybieraj dowolny rodzaj tłuszczu, w zależności do przygotowywanej potrawy, własnych preferencji lub tego, co aktualnie masz pod ręką. W tej kategorii znajduje się również masło kakaowe, które możesz wykorzystać do produkcji domowej czekolady.
W Notino znajdziesz najzdrowsze oleje do smażenia i spożywania na zimno oraz wiele innych produktów spożywczych. Zapoznaj się z naszą ofertą trwałej żywności i przypraw!