Zaczęło się w Ameryce od masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ogromny sukces! Peanut Butter & Jelly toast (tost z dżemem i masłem orzechowym) pokochali wszyscy. Dosłownie wszyscy!
Nie minęło wiele czasu, a cały świat rozkoszował się masłem orzechowym. Czy warto wymienić krem czekoladowy na orzechowy?
Masło orzechowe to w idealnym przypadku delikatny krem ze zmielonych orzechów, najlepiej prażonych na sucho. (Ze względów technologicznych w produkcji masła orzechowego często nie używa się orzechów nieprażonych – tworzą one bardzo sztywne kremy). Masła orzechowe z takich (nie)przetworzonych składników są bogate w dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, a także przeciwutleniacze i błonnik.
Prażone orzeszki ziemne, cukier, melasa, całkowicie uwodorniony olej roślinny (rzepakowy i sojowy), mono- i diglicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych, sól. Trzymaj się z dala od takich produktów! Oprócz składników prozdrowotnych, do organizmu dostaje się mnóstwo tych niekorzystnych dla zdrowia. O tym, jak wybrać masło orzechowe i na co zwracać uwagę, wyjaśnimy bardziej szczegółowo poniżej.
Choć określenie masło orzechowe jest bardzo popularne i często używane, nie zawsze jest ono poprawne pod względem prawnym. Zgodnie z przepisami termin masło może odnosić się wyłącznie do produktu zawierającego od 80% do 90% tłuszczu mlecznego. Dlatego też klasyczne masło orzechowe powinno być określane zgodnie z prawem raczej jako krem orzechowy czy pasta do kanapek z orzechów.
W sklepach można obecnie znaleźć masła orzechowe wykonane z praktycznie dowolnych orzechów i nasion. Na rynku znajdziemy również czyste kremy orzechowe, takie jak:
Oprócz kremów orzechowych, można kupić również takie smakołyki, jak:
...i wiele innych. Producenci dosłownie prześcigają się w wariantach i smakach.
Jeśli decydujemy się na krem z jednego rodzaju orzecha, najlepiej wybrać taki, który jest wykonany w 100% z orzechów (czyli bez dodatku tłuszczu palmowego, cukru i soli) oraz z orzechów prażonych na sucho (czyli nie w oleju). Orzechy same w sobie są pełne energii i korzystnych mikroelementów, inne dodatki są całkowicie zbędne, a ich zadaniem jest wyłącznie obniżenie kosztów produkcji. Niestety, najczęściej dodawane substancje zwykle nie są dobre dla zdrowia.
Sól jest często dodawana w niewielkich ilościach do masła orzechowego, aby wzmocnić smak, ale powinniśmy uważać na nasze dobowe spożycie soli. Długotrwałe spożywanie powyżej 5 g soli dziennie może przyczyniać się do problemów zdrowotnych.
Jeśli szukasz różnych orzechowych smakołyków (jak np. wspomniane kremy orzechowe z czekoladą, solonym karmelem czy proteinami), wybieraj te, w których nie użyto dużej ilości emulgatorów, zagęszczaczy i tym podobnych.
Masło orzechowe z orzeszków ziemnych i inne kremy orzechowe stosuje się najczęściej jako:
Jednak nawet najlepszego masła orzechowego nie można jeść na kilogramy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie około 30% całkowitej dopuszczalnej dziennej dawki tłuszczu, aby zapobiec niezdrowemu przyrostowi wagi. Jednak nawet ta ilość nie powinna pochodzić z samego masła orzechowego. Różnorodność zdecydowanie powinna dominować w zdrowym stylu życia, więc oprócz masła orzechowego spożywaj orzechy, nasiona, oleje, masło ghee i produkty mleczne.
Powiązane strony
Ulubione marki