Najlepszy kwas foliowy wesprze układ nerwowy, płodność i układ odpornościowy
Kwas foliowy (znany również jako witamina B9 lub folian) został po raz pierwszy wyizolowany w 1941 roku z liści szpinaku. Kwas foliowy jest niezbędny dla wielu procesów biologicznych w naszym organizmie. Jednak organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć, dlatego musimy przyjmować tzw. foliany w jedzeniu lub suplementach diety.
Kwas foliowy (folian): Dlaczego jest ważny dla organizmu?
- Wspomaga prawidłowy proces tworzenia krwi, zwłaszcza produkcję czerwonych krwinek.
- Zapewnia metabolizm białek, aminokwasów (np. metioniny) i wielu innych procesów biologicznych w organizmie.
- Wspomaga zajście w ciążę, a w czasie ciąży przyczynia się do prawidłowego wzrostu tkanek zarodkowych. Zmniejsza ryzyko poronienia i wad wrodzonych u dziecka.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przyczynia się do dobrego samopoczucia psychicznego.
- Pomaga zmniejszać uczucie zmęczenia i wyczerpania.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Kwas foliowy (witamina B9) w organizmie człowieka
- Największe ilości kwasu foliowego znajdują się w ludzkiej wątrobie, nerkach i czerwonych krwinkach.
- W organizmie kwas foliowy jest przekształcany w metafolinę – dopiero ta pochodna może być wchłaniana i przetwarzana przez nasz organizm. Można powiedzieć, że metafolina jest aktywną formą kwasu foliowego.
- Badania pokazują, że nawet 40% populacji nie posiada enzymu potrzebnego do przetworzenia kwasu foliowego w metafolinę. Kwas foliowy musi być dostarczany do organizmu w postaci suplementów diety. Można kupić bezpośrednio aktywny kwas foliowy, który jest łatwo wchłaniany.
Kwas foliowy w żywności: W czym znajduje się kwas foliowy?
Najbogatszymi źródłami kwasu foliowego są:
- Warzywa: Kapusta, buraki, jarmuż, groszek, szpinak, brokuły, szparagi i inne.
- Owoce: Mango, truskawki, wiśnie, pomarańcze.
- Orzechy, rośliny strączkowe, kiełki.
- Drożdże, jaja.
- Wątróbka drobiowa i inne podroby.
Podczas gotowania znaczna część kwasu foliowego jest tracona z żywności – czasami podaje się nawet 90%. Jeśli zależy Ci na zróżnicowanej i zdrowej diecie, wybieraj niegotowane produkty zawierające kwas foliowy, takie jak owoce i surowe warzywa.
Kwas foliowy: Dzienna dawka i sposób przyjmowania
Kwas foliowy w ciąży jest często wspominany, ale jest on równie ważny dla mężczyzn i kobiet niebędących w ciąży. Oprócz przyszłych matek wystarczająca ilość kwasu foliowego w organizmie jest najważniejsza dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego (celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna), częstych konsumentów alkoholu i dla palaczy.
- Zalecana dawka dzienna to 200-400 mikrogramów dla osoby dorosłej.
- Kwas foliowy dla dzieci: Niemowlęta powinny przyjmować 25-35 mikrogramów dziennie, dzieci w wieku od 1 do 10 lat 50-100 mikrogramów.
Przedawkowanie kwasu foliowego
W przypadku przyjęcia nadmiernej dawki, organizm zazwyczaj łatwo sobie z tym radzi i eliminuje nadmiar w sposób naturalny. W wyjątkowych przypadkach mogą jednak wystąpić problemy z żołądkiem, zaburzenia snu lub drażliwość. Nie można przedawkować kwasu foliowego z diety, ale w przypadku suplementów dawka ryzyka wynosi 1000 mikrogramów dziennie – nigdy nie przekraczaj tej ilości.
Jak niedobór kwasu foliowego objawia się w organizmie
- Głównym objawem długotrwałego niedoboru kwasu foliowego jest niedokrwistość – brak czerwonych krwinek, któremu towarzyszy zmęczenie, blada skóra i osłabienie.
- Może często występować zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i języka.
- Niestrawność.
- Niepłodność, w ciąży istnieje ryzyko uszkodzenia płodu.
- Problemy psychiczne – zapominanie, roztargnienie, wahania nastroju i depresja.
Niedobór kwasu foliowego można wykryć za pomocą badań krwi.
Wybierz najlepszy suplement diety
- Kwas foliowy – tabletki: Dostarcz organizmowi wystarczającą ilość kwasu foliowego w najprostszy sposób. Wystarczy popić tabletkę wodą.
- Rozszczepiony kwas foliowy (aktywny folian, czasami nazywany folianem IV generacji): Organizm nie musi już go przetwarzać – jest natychmiast dostępny. Ta forma jest niezbędna dla osób z mutacją enzymu MTHFR, których organizm nie jest w stanie przetworzyć normalnej formy kwasu foliowego.
- Żelazo i kwas foliowy: Kwas foliowy z żelazem są idealne do wspierania odporności i zapobiegania anemii.
- Kwas foliowy, B6, B12: Pomaga zmniejszyć zmęczenie, wspomaga układ nerwowy i układ odpornościowy.
- Kompleks witamin i minerałów dla kobiet w ciąży z kwasem foliowym: Zawiera substancje ważne dla wspierania prawidłowego rozwoju dziecka.
Odkryj kwas foliowy dla siebie! Sprawdź też inne suplementy diety, takie jak jod czy metionina