Rokitnik
- Dla dzieci 1
- Dla kobiet 5
- Dla mężczyzn 3
- Unisex 2
Olej z rokitnika, syrop, herbata, sok i tabletki
Kiedy mówisz rokitnik, z pewnością masz na myśli małe, pomarańczowe jagody. Rokitnik to jednak rodzaj krzewów i drzew, obejmujący aż 7 gatunków. Należy do nich np. rokitnik tybetański (Hippophae tibetana), rokitnik wierzbolistny (Hippophae salicifolia) czy najbardziej popularny rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides), którego owocami są właśnie znane, jaskrawo pomarańczowe jagody.
W ostatnich latach owoce rokitnika pojawiają się w wielu artykułach spożywczych, suplementach diety i kosmetykach. Jego dobroczynne działanie na zdrowie i urodę znane jest od I wieku n.e.
Rokitnik w medycynie ludowej
Rokitnik od dawna stosowany jest głównie w Mongolii, Syberii i Chinach w chorobach płuc, wątroby i stawów; miał być lekiem na choroby śluzówki i wrzody, a także regulować krążenie krwi. W tradycyjnej medycynie tybetańskiej jest jednym z najczęściej stosowanych środków regenerujących organizm.
Wzmianki o stosowaniu liści rokitnika pojawiają się również w starożytnych pismach greckich, mówiących o dodawaniu ich do paszy dla koni, aby ich sierść była bardziej błyszcząca. W XX wieku rokitnik stosowali podobno rosyjscy kosmonauci podczas podróży kosmicznych jako suplement ochronny i witaminowy.
Jak wygląda rokitnik i gdzie jest uprawiany?
Rokitnik pospolity to mały, ciernisty krzew (o wysokości ok. 2–4 m). Do konsumpcji wykorzystuje się głównie owoce rokitnika (świeże, suszone lub w postaci soku, syropu, wina, oleju i marmolady z rokitnika), rzadziej liście. Rokitnik pospolity występuje naturalnie w Eurazji, gdzie się go również uprawia.
Kiedy zbiera się rokitnik?
Owoce rokitnika pospolitego dojrzewają zazwyczaj w sierpniu, dlatego ich zbiory odbywają się w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu, kiedy owoce są w pełni dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. Mimo że owoce utrzymują się aż do zimy, nie zaleca się późniejszych zbiorów, ponieważ przejrzałe jagody rokitnika tracą część swoich cennych substancji.
Co zawiera rokitnik?
Rokitnik zawiera bogactwo dobroczynnych substancji, spośród których wyróżniają się:
- witamina C (rokitnik zawiera 10x więcej witaminy C niż pomarańcza),
- karotenoidy (to właśnie one nadają jagodom charakterystyczny kolor – im ciemniejszy pomarańczowy do czerwonego, tym więcej karotenoidów zawiera),
- witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B3, witamina PP), ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które utrzymują harmonijne działanie ośrodkowego układu nerwowego czy witaminę B9 (kwas foliowy), która przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, redukcji zmęczenia, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego czy wzrostu tkanki zarodkowej w przypadku ciąży,
- witamina D – przyczynia się do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości, a jednocześnie reguluje ilość wapnia i fosforu we krwi,
- witamina E – jeden z najważniejszych antyoksydantów, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami,
- witamina K – jest szczególnie ważna dla prawidłowej pracy wątroby,
- polifenole,
- błonnik – przyczynia się do prawidłowej pracy jelit,
- minerały,
- sterole roślinne.
Wpływ rokitnika na ludzkie zdrowie
Dzięki zawartości dobroczynnych substancji aktywnych, rokitnik można śmiało nazwać superfood – a włączenie do diety produktów z rokitnika jest bardzo korzystne dla zdrowia. Dzięki witaminie C może przyczyniać się do wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu, a dzięki innym wymienionym substancjom:
- korzystnie wpływa na trawienie,
- korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie krążenia krwi, elastyczność i drożność naczyń krwionośnych,
- korzystnie wpływa na zdrowie skóry,
- wykazuje pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie prostaty.
Choć nie udokumentowano dotychczas żadnych negatywnych skutków działania rokitnika, zawsze należy przestrzegać dawkowania, zalecanego przez producenta.
Formy rokitnika
Można oczywiście spożywać rokitnik na świeżo, ale niewiele osób ma dostęp do takiej postaci tej rośliny. Dlatego częściej można spotkać go w innej postaci, np.
- syrop z rokitnika – rokitnik z cukrem w postaci płynnej do rozcieńczania w wodzie to zdrowszy sposób na ugaszenie pragnienia – syrop z rokitnika zachowuje wszystkie dobroczynne substancje,
- olej z rokitnika – choć rokitnik ma owoce, wyróżnia go wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych; dodaj olej z rokitnika do sałatki lub pij łyżeczką jako suplement diety, aby wzmocnić serce, wspomóc przemianę materii, odporność lub aktywność jelit,
- dżem z rokitnika lub marmolada z rokitnika nadają się na kanapkę, do ciast i naleśników,
- sok z rokitnika,
- herbata z rokitnika, produkowana z łupin rokitnika,
- rokitnik w tabletkach lub kapsułkach występuje często w połączeniu z boczniakiem ostrygowatym, grzybami reishi lub echinaceą.
Rokitnik dla dzieci
Rokitnik można znaleźć również w postaci tabletek do żucia o smaku owocowym lub cukierków dla dzieci od 3 roku życia. Popularna jest również herbatka z rokitnika dla dzieci.
Rokitnik w ciąży
Rokitnik pospolity może być stosowany również w czasie ciąży i można go znaleźć w niektórych herbatkach ciążowych. Pomaga przyszłym matkom zachować piękną skórę i dostarcza niezbędnych witamin.
Rokitnik w kosmetykach
Wpływ rokitnika na zdrowie człowieka można zauważyć również podczas stosowania do użytku zewnętrznego. Zauważyły to firmy kosmetyczne, które zaczęły dodawać ekstrakt z rokitnika do żelów pod prysznic, kremów i balsamów, szczególnie przeznaczonych do głębokiego nawilżenia i pielęgnacji. Sam olej z rokitnika stosuje się do zmiękczania i wygładzania skóry, jej nawilżania i odżywiania.
Wybierz syrop z rokitnika, olej lub herbatę na notino.pl! Odkryj również inne superfoods, które wykazują korzystne działanie dla zdrowia. Popularnymi antyoksydantami są zielone algi, takie jak chlorella czy spirulina, a na stres polecamy grzyby witalne.