Kiedy mówisz rokitnik, z pewnością masz na myśli małe, pomarańczowe jagody. Rokitnik to jednak rodzaj krzewów i drzew, obejmujący aż 7 gatunków. Należy do nich np. rokitnik tybetański (Hippophae tibetana), rokitnik wierzbolistny (Hippophae salicifolia) czy najbardziej popularny rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides), którego owocami są właśnie znane, jaskrawo pomarańczowe jagody.
W ostatnich latach owoce rokitnika pojawiają się w wielu artykułach spożywczych, suplementach diety i kosmetykach. Jego dobroczynne działanie na zdrowie i urodę znane jest od I wieku n.e.
Rokitnik od dawna stosowany jest głównie w Mongolii, Syberii i Chinach w chorobach płuc, wątroby i stawów; miał być lekiem na choroby śluzówki i wrzody, a także regulować krążenie krwi. W tradycyjnej medycynie tybetańskiej jest jednym z najczęściej stosowanych środków regenerujących organizm.
Wzmianki o stosowaniu liści rokitnika pojawiają się również w starożytnych pismach greckich, mówiących o dodawaniu ich do paszy dla koni, aby ich sierść była bardziej błyszcząca. W XX wieku rokitnik stosowali podobno rosyjscy kosmonauci podczas podróży kosmicznych jako suplement ochronny i witaminowy.
Rokitnik pospolity to mały, ciernisty krzew (o wysokości ok. 2–4 m). Do konsumpcji wykorzystuje się głównie owoce rokitnika (świeże, suszone lub w postaci soku, syropu, wina, oleju i marmolady z rokitnika), rzadziej liście. Rokitnik pospolity występuje naturalnie w Eurazji, gdzie się go również uprawia.
Owoce rokitnika pospolitego dojrzewają zazwyczaj w sierpniu, dlatego ich zbiory odbywają się w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu, kiedy owoce są w pełni dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. Mimo że owoce utrzymują się aż do zimy, nie zaleca się późniejszych zbiorów, ponieważ przejrzałe jagody rokitnika tracą część swoich cennych substancji.
Rokitnik zawiera bogactwo dobroczynnych substancji, spośród których wyróżniają się:
Dzięki zawartości dobroczynnych substancji aktywnych, rokitnik można śmiało nazwać superfood – a włączenie do diety produktów z rokitnika jest bardzo korzystne dla zdrowia. Dzięki witaminie C może przyczyniać się do wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu, a dzięki innym wymienionym substancjom:
Choć nie udokumentowano dotychczas żadnych negatywnych skutków działania rokitnika, zawsze należy przestrzegać dawkowania, zalecanego przez producenta.
Można oczywiście spożywać rokitnik na świeżo, ale niewiele osób ma dostęp do takiej postaci tej rośliny. Dlatego częściej można spotkać go w innej postaci, np.
Rokitnik można znaleźć również w postaci tabletek do żucia o smaku owocowym lub cukierków dla dzieci od 3 roku życia. Popularna jest również herbatka z rokitnika dla dzieci.
Rokitnik pospolity może być stosowany również w czasie ciąży i można go znaleźć w niektórych herbatkach ciążowych. Pomaga przyszłym matkom zachować piękną skórę i dostarcza niezbędnych witamin.
Wpływ rokitnika na zdrowie człowieka można zauważyć również podczas stosowania do użytku zewnętrznego. Zauważyły to firmy kosmetyczne, które zaczęły dodawać ekstrakt z rokitnika do żelów pod prysznic, kremów i balsamów, szczególnie przeznaczonych do głębokiego nawilżenia i pielęgnacji. Sam olej z rokitnika stosuje się do zmiękczania i wygładzania skóry, jej nawilżania i odżywiania.
Wybierz syrop z rokitnika, olej lub herbatę na notino.pl! Odkryj również inne superfoods, które wykazują korzystne działanie dla zdrowia. Popularnymi antyoksydantami są zielone algi, takie jak chlorella czy spirulina, a na stres polecamy grzyby witalne.