Czosnek czarny, znany również jako fermentowany czarny czosnek, to wyjątkowy i coraz bardziej popularny przysmak. Powstaje ze „zwykłego” białego czosnku w procesie kilkutygodniowej fermentacji w ściśle kontrolowanych warunkach. Ten tajemniczy czarny skarb ma swoje korzenie w Japonii i Korei Południowej, gdzie tradycyjnie stosowano go ze względu na właściwości prozdrowotne, a stamtąd trafił do kuchni na całym świecie.
Obecnie na rynku dostępny jest również czarny czosnek w tabletkach lub kapsułkach. Jego podstawowe zalety to utrzymywanie cholesterolu w normie, wspieranie układu sercowo-naczyniowego czy wzmacnianie układu odpornościowego. Czy czarny czosnek jest czymś, co warto włączyć do swojej codziennej diety?
Czarny czosnek wytwarza się w procesie fermentacji czosnku w wysokich temperaturach i wysokiej wilgotności przez kilka tygodni lub miesięcy. W tym czasie zmienia się jego kolor, smak i zapach, a jednocześnie uwalniane są i namnażane substancje korzystne dla zdrowia. Dzięki temu czarny czosnek zapewnia więcej korzyści zdrowotnych niż czosnek biały. Na przykład czarny czosnek dla dzieci to świetny sposób na wsparcie ich zdrowia i rozwoju.
Czarny czosnek a zwykły: jakie są różnice? Otóż czosnek czarny w przeciwieństwie do białego:
Główki sfermentowanego czarnego czosnku można znaleźć w specjalistycznych sklepach lub sklepach internetowych ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Ale dostępne są również tabletki lub kapsułki z czarnym czosnkiem na notino.pl! Wybierz komfortową i praktyczną postać czarnego czosnku, bez specyficznego zapachu, by cieszyć się zdrowotnymi korzyściami płynącymi z suplementów z czarnym czosnkiem!
Powiązane strony
Witaminy dla dzieci | Dermokosmetyki | Trądzik | Atopowe zapalenie skóry |
Alergia na słońce | Testy ciążowe i owulacyjne | Termometry dla dzieci | Aspiratory do nosa |
Ulubione marki