Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to witalny grzyb, który ze względu na walory smakowe i prozdrowotne jest jednym z najpopularniejszych grzybów jadalnych. Pomimo, że jest pasożytem i rośnie na obumarłych pniach drzew liściastych, zawiera szerokie spektrum dobroczynnych substancji, które wspomagają mechanizmy obronne organizmu. Ale nie tylko! Przekonaj się, dlatego warto włączyć boczniak ostrygowaty do swojej diety (lub planu suplementacji).
Z boczniakiem najczęściej kojarzy się wzmocnienie odporności. A to dlatego, że boczniak zawiera substancje takie, jak betaglukany, glikoproteiny, proteoglikany, różne enzymy, peptydy, lektynę i wiele innych, z których liczne mają działanie wspierające układ immunologiczny. Jego efekty wykraczają jednak daleko poza granice „zaledwie“ wspomagania odporności.
Badania przeprowadzone na boczniakach wykazały właściwości antywirusowe, antybiotyczne, antybakteryjne i przeciwzapalne – nie mówiąc o tym, że dostarczają one do organizmu sporą ilość witamin, minerałów i błonnika. Wśród innych efektów działania możemy wyróżnić następujące:
Jakie są działania niepożądane przy stosowaniu bocznika ostrygowatego? Jedyne, które odnotowano, to problemy żołądkowo-jelitowe.
Boczniak to bardzo smaczny grzyb, z którego wyczarujesz fantastyczną zupę, gulasz, jajecznicę i wiele innych przysmaków. Krótko mówiąc: Boczniaka można przyrządzić na dziesiątki sposobów i stworzyć z niego praktycznie dowolne danie.
Jednak wspomniane szerokie spektrum substancji korzystnych dla zdrowia nie mogło pozostać niezauważone przez firmy specjalizujące się w suplementach. Nie dziwi więc fakt, że boczniak ostrygowaty jest dostępny również jako suplement diety, a najbardziej popularne formy to:
Boczniak ostrygowaty występuje najczęściej w postaci kapsułek lub tabletek. Bardzo często producenci oferują go w połączeniu z innymi roślinami (np. boczniak ostrygowaty z rokitnikiem i echinaceą), ekstrakty (boczniak ostrygowaty z olejem z rokitnika), innymi grzybami (boczniak ostrygowaty i reishi) lub innymi substancjami (boczniak ostrygowaty z bakteriami lactobacillus), które doskonale go uzupełniają.
Najlepsze efekty przynosi spożywanie boczniaka ostrygowatego w całości. Nie oznacza to jednak, że musisz się ograniczać wyłącznie do świeżych grzybów – często firmy przed umieszczeniem w kapsułkach suszą i mielą całe grzyby. Nie musisz więc martwić się o to, że przyjmując suplementy coś tracisz.
Dzieci mogą przyjmować boczniaka ostrygowatego (często w połączeniu z rokitnikiem) w postaci popularnych syropów lub tabletek do ssania o smaku owocowym.
Najstarsze wzmianki o dobroczynnym działaniu boczniaka ostrygowatego pochodzą z Chin z czasów dynastii Sung (420-479 p.n.e.), kiedy to grzyb ten określano mianem „boskiego kwiatu”.
Boczniak ostrygowaty rośnie wiosną i jesienią, ale nie musisz chodzić po niego do lasu, możesz go wyhodować we własnym zakresie. Dzięki swojej ogromnej popularności boczniak jest obecnie najczęściej uprawianym grzybem na świecie – jego roczna produkcja na poziomie 5 mln ton przewyższyła nawet pieczarkę. Domowa uprawa jest prosta, szybka i można ją wykonać na trzy sposoby:
Boczniak ostrygowaty może urosnąć już w dwa tygodnie (w zależności od warunków) i trzeba go obserwować, żeby nie urósł za bardzo. Mogłoby to spowodować uwolnienie alergizujących zarodników. Jeżeli więc zaczniesz go uprawiać w domu, ścinaj całe kępy bez względu na to, jak duże są poszczególne grzyby.
Bez względu na to, czy zdecydujesz się na hodowlę boczniaków, kupisz je w sklepie spożywczym, czy po prostu zastosujesz je w formie suplementu diety, zawsze możesz liczyć na to, że dostarczą Twojemu organizmowi wielu korzystnych substancji. Wypróbuj też inne grzyby lecznicze, takie jak reishi, kordyceps, chaga, hericium lub shiitake.