Czy wiesz, że błonnik to tak naprawdę węglowodany? Błonnik jest polisacharydem (złożonym węglowodanem), którego nasz organizm nie może w żaden sposób strawić ani wchłonąć, więc wydalamy go z organizmu w niezmienionej postaci. Choć z tej definicji może wynikać, że błonnik jest zupełnie zbędny, tak naprawdę jest wręcz przeciwnie. Podaż odpowiedniej ilości błonnika w diecie jest ważna z wielu powodów – odkryj je wszystkie, by dowiedzieć się więcej o dobroczynnych właściwościach tej substancji.
Czy znasz powiedzenie „kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”? Wygląda na to, że od zawsze intuicyjnie czujemy, że regularne jedzenie jabłka ze skórką (błonnik!) to nie jest jedynie kwestia dobrego trawienia. Do czego jest nam potrzebny błonnik?
Niedobór błonnika może objawiać się na kilka sposobów – zarówno nagłych, jak i obserwowanych w dłuższym czasie.
Zalecenia dotyczące spożycia błonnika różnią się w zależności od źródeł, ale średnio zaleca się 25–35 gramów na dobę. Według badań, przeciętna osoba, która nie zwraca uwagi na zdrowy tryb życia, nie spożywa błonnika w wystarczającej ilości. Średnio przyjmujemy bowiem około 10–15 gramów dziennie.
Jeśli szukasz produktu z największą ilością błonnika, chrupkie pieczywo (typu Wasa) zdecydowanie wygrywa, oferując około 15 g na 100 g produktu (w zależności od producenta). Najlepiej jednak dostarczać sobie błonnika z różnych źródeł i dbać o jego różnorodność.
Istnieją dwa rodzaje błonnika:
Który rodzaj błonnika jest lepszy? Oba są równie ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – dlatego warto zadbać, by w diecie znalazł się jeden i drugi.
Błonnik znajdziesz nie tylko w pożywieniu. Na rynku dostępne są różnego rodzaju suplementy diety, których zadaniem jest dostarczanie optymalnej dawki błonnika. Znajdziesz je w różnej postaci i formie. Do najczęściej spotykanych należą:
Psyllium zdecydowanie nie nadaje się dla dzieci poniżej 3 roku życia. Zawsze konsultuj się z pediatrą w kwestii przyjmowania błonnika, zwłaszcza przez dzieci.
Przy przyjmowaniu psyllium niezbędne jest picie dużej ilości płynów. Tylko dzięki odpowiedniej ilości płynów ten rozpuszczalny błonnik może pęcznieć i spełniać swoją funkcję.
Nie ma znaczenia, czy zaopatrzysz się w psyllium w tabletkach czy błonnik w proszku. Postać nie ma znaczenia. Na rynku znajdziesz błonnik – tabletki, błonnik do picia, błonnik witalny itd. Przy odpowiedniej podaży wody każda spełni swoją rolę.
Psyllium to nie proszek na receptę, to suplement diety, który nie uzależnia i nie ma skutków ubocznych. Można więc korzystać z niego bez ograniczeń. Jednak jak wspomnieliśmy powyżej, zróżnicowana dieta (czyli też źródła błonnika) jest wskazana – zatem pozyskiwanie błonnika jedynie z psyllium nie jest wskazane.
Nie jest to produkt syntetyczny. To oczyszczona i zmielona owocnia babki płesznik (Plantago ovata). Roślina ta znana jest również pod nazwą babki jajowatej, ispangolu czy pustynnej pszenicy indyjskiej.
Jeśli stosujesz psyllium w tabletkach, po prostu weź zalecaną liczbę tabletek zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli używasz psyllium w formie proszku, wymieszaj je w szklance wody i wypij.
Tak, psyllium reguluje poczucie głodu. Błonnik dostarczany w pożywieniu wykazuje podobne działanie. Możesz wybrać również błonnik jabłkowy, błonnik z ananasem lub błonnik z ananasem i chromem. Jeśli chcesz stosować błonnik na odchudzanie, nie polegaj jedynie na samym psyllium i wspomagaj odchudzanie optymalną ilością białka, aktywnością fizyczną oraz kompleksowym spalaczem tłuszczu.