Lakownica żółtawa, ganoderma lucidum, ling zhi, reishi. Wszystkie te nazwy oznaczają tę samą roślinę: grzyb bardzo popularny w tradycyjnej medycynie chińskiej, któremu przypisuje się wręcz magiczne działanie lecznicze. Ale co tak naprawdę potrafi ten azjatycki grzyb? Przyjrzyjmy się temu z obiektywnego punktu widzenia!
Reishi to grzyb z rodziny żagwiowatych o błyszczącym kapeluszu (stąd wzięła się też jego inna nazwa, lakownica żółtawa), który rośnie najczęściej na korzeniach i pniakach obumarłych drzew liściastych (głównie dębów i grabów, rzadziej innych drzew). Jest pasożytem drzew, powoduje tzw. białą zgniliznę drewna.
W naturze nie występuje w zbyt dużych skupiskach, rośnie zazwyczaj od czerwca do października i znajdziemy go głównie w ciepłych rejonach. Grzyb reishi w ostatnich kilku latach stał się jednak tak popularny, że ludzie nauczyli się go hodować.
Reishi jest jednym z najważniejszych grzybów leczniczych. Zawiera bowiem dużą ilość różnorodnych substancji bioaktywnych, których spektrum działania jest naprawdę szerokie. Może się pochwalić zawartością:
Grzybek reishi łączy się najczęściej ze wspomaganiem odporności (jest w stanie zwiększyć ilość aktywnych komórek układu immunologicznego) i działaniem przeciwnowotworowym.
Nie zaleca się długotrwałego stosowania suplementów diety z reishi (należy dokładnie przeczytać instrukcję na opakowaniu produktu). Do zaobserwowanych skutków ubocznych grzybka reishi należą zawroty głowy, ból głowy, rozstrój żołądka, biegunka, bezsenność i inne.
Jak długo można więc przyjmować reishi? Zaleca się różne procedury, np. 3 tygodnie stosowania + jeden tydzień przerwy lub 3 miesiące stosowania + jeden miesiąc przerwy. Rozpocznij raczej z dużą ostrożnością, aby uniknąć skutków ubocznych.
Osoby przyjmujące jakiekolwiek leki oraz kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny powstrzymać się od przyjmowania grzybów reishi.
Grzyb reishi występuje najczęściej w postaci:
Wraz z innymi grzybami witalnymi lub superfoods ganoderma lucidum może stanowić również składnik napoju adaptogennego lub funkcjonalny dodatek do kawy.
Jednak, szczególnie w Azji, jej stosowanie nie ogranicza się do użytku wewnętrznego. Na rynku można znaleźć również różne produkty kosmetyczne zawierające wyciąg z reishi: pasty do zębów, kremy i sera do twarzy, żele pod prysznic lub preparaty przeciw wypadaniu włosów.
Ty też odkryj właściwości grzyba reishi i poznaj inne suplementy diety i superfoods, takie jak spirulina, maca, ashwagandha czy jagody goji.