Żeń-szeń koreański (Panax ginseng), zwany również „żeń-szeniem właściwym”, jest najlepiej zbadanym gatunkiem żeń-szenia z rodziny ginseng. Jest stosowany na całym świecie do poprawy nastroju, odporności i zdolności poznawczych. Istnieje jednak kilka rodzajów żeń-szenia. Odkryj je razem z nami.
Panax ginseng to roślina, która od wieków była stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej, w szerokim zakresie profilaktyki. Choć ma żółto-czerwone jagody, do spożycia wykorzystuje się korzeń żeń-szenia. Zawiera on różne składniki aktywne, zwane „ginsenozydami“, które są saponinami podobnymi do steroidów. Jest ich ponad 100 i znajdują się wyłącznie w żeń-szeniu.
Jest to żeń-szeń koreański, który gotuje się na parze, a następnie suszy i fermentuje, co najwyraźniej zmienia niektóre związki bioaktywne, dzięki czemu ma nieco inne działanie na organizm.
W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się wyłącznie 5 rodzajów żeń-szenia. Oprócz żeń-szenia koreańskiego są to:
Najczęściej stosowanym z powyższej piątki (szczególnie) w tradycyjnej medycynie chińskiej jest właśnie żeń-szeń koreański. Był on składnikiem prawie 17% formuł zapisanych w Koreańskiej farmakopei klinicznej, wydanej w 1610 r. n.e.
Istnieją też rośliny określane jako żeń-szeń, które jednak nie należą do tego gatunku:
Panax ginseng potrafi:
Sfermentowany panax ginseng był badany głównie w kontekście leczenia zaburzeń erekcji i zwiększenia libido.
Eleuterokok kolczasty potrafi:
Według badań, żeń-szeń jest skuteczny w dawkach od 200 do 400 mg dziennie. W przypadku przekroczenia dawki mogą wystąpić działania niepożądane żeń-szenia, takie jak wzrost ciśnienia krwi, niestrawność, bezsenność i nerwowość. Zawsze należy dokładnie przeczytać instrukcję na opakowaniu, każdy produkt zawiera inną ilość substancji czynnych.
Odkryj prozdrowotne działanie żeń-szenia i wybierz odpowiedni suplement diety. Oprócz żeń-szenia w naszej ofercie znajdziesz też różne superfoods, takie jak jagody goji lub spirulinę, a także zdrową żywność i suplementy diety dla sportowców.