Olej sezamowy to spożywczy olej o jasnożółtym odcieniu, lekko orzechowym smaku i najwyższej jakości BIO. Jest tłoczony na zimno i pozyskiwany z nasion sezamu. Oprócz powszechnego zastosowania w kuchni południowych Indii jest też często wykorzystywany do doprawiania potraw w kuchni chińskiej i koreańskiej, a także w mniejszym stopniu w kuchni południowo-wschodniej Azji.
Wykorzystanie:
- na zimno - do sałatek, sosów, dressingów czy przystawek
- doprawianie – olej stosowany jest do doprawiania pod koniec gotowania gorących potraw, np. zup
- kuchnia azjatycka – olej sezamowy jest niezbędnym składnikiem kuchni japońskiej, chińskiej i indyjskiej
- pielęgnacja skóry – olej sezamowy bywa stosowany do masażu
Wartości odżywcze w 100 ml:
- wartość energetyczna 3760 kJ/900 kcal
- tłuszcze 100 g w tym nasycone 18 g
- w tym jednonienasycone kwasy 40 g
- w tym wielonienasycone kwasy 42 g
- węglowodany 0 g w tym cukry 0 g
- białko 0 g
- sól 0 g
Przechowywanie:
Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze do 20°C.
Producent:
- First Class Brands of Sweden AB, Skiffervägen 102, 22478 Lund, Sweden