Podobnie jak białka składają się z mniejszych jednostek, zwanych aminokwasami, w skład tłuszczy wchodzą tzw. kwasy tłuszczowe. Choć obecność tłuszczów w zdrowej diecie jest często demonizowana, istnieje kilka ich grup, które są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Należą do nich przede wszystkim niezbędne kwasy tłuszczowe, do których należą popularne kwasy omega 3 i 6.
Niezbędne kwasy tłuszczowe to te, które są niezbędne dla naszego zdrowia i które należy przyjmować z pożywieniem. Nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować. Występują w grupach kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Nasz organizm potrafi natomiast w razie potrzeby wytworzyć kwasy tłuszczowe omega 9, dlatego nie zaliczamy ich do kwasów niezbędnych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 działają korzystnie na nasze zdrowie przez to, że:
Pozytywne działanie omega-3 jest niezaprzeczalne.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głównie w rybach, najczęściej w tych bardziej tłustych (łosoś, śledź, sardynki, makrela, troć wędrowna). Dlatego tak bardzo zalecana jest suplementacja omega 3 w postaci tranu.
W królestwie roślin źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są nasiona lnu, chia lub słonecznika oraz orzechy włoskie, pekan czy makadamia.
Inne kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm, to kwasy omega 6. Podobnie jak omega 3, są:
Wszystko jednak należy stosować z umiarem, a szczególnie kwasy tłuszczowe omega-6. Mogą one bowiem przyczyniać się do stymulacji stanów zapalnych w organizmie. Omega-3 pomagają je zredukować, dlatego należy zwracać uwagę na proporcje między tymi dwoma kwasami tłuszczowymi. Stosunek omega-3 do omega-6 powinien się wahać między 2:1 a 4:1.
Te kwasy tłuszczowe omega można znaleźć np. w margarynie, oleju słonecznikowym, oleju z pestek dyni, maśle orzechowym, oliwie z oliwek i awokado.
W przeciwieństwie do kwasów omega-3 i omega-6, omega-9 nie są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), ponieważ nasz organizm potrafi je syntetyzować. Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym omega-9 jest kwas oleinowy, który występuje w dużej ilości w oliwie z oliwek, orzechach, oleju rzepakowym i słonecznikowym, a nawet smalcu. Nie trzeba się więc zbytnio obawiać deficytu kwasów tłuszczowych omega-9, nawet jeśli nasza dieta nie jest najlepiej zbilansowana.
Najlepszy suplement diety z tranem to ten, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA. Dlatego w składzie zawsze szukaj tych dwóch skrótów. Miłym bonusem może być dodatek witaminy E, która rozpuszcza się w tłuszczach i działa jako antyoksydant. Czysty olej rybi można stosować w postaci płynu (dawkowanie na łyżce) albo polegać na tranie w kapsułkach. Wystarczy dawka 1–3 gramów oleju rybiego dziennie.