Za przyprawy uważa się aromatyczne rośliny i zioła, które służą do doprawiania żywności poprzez wzmacnianie lub dodawanie jej zapachu i/lub koloru. Przyprawy mogą być świeże, suszone, całe, mielone lub łączone ze sobą w mieszankach przypraw. Niektóre przyprawy zapewniają również korzyści dla zdrowia, ale wszystkie bez wyjątku mają wyraźny smak, który sprawia, że każde danie staje się po prostu smaczniejsze.
W globalnej ofercie dostępne jest nieprzebrane bogactwo wielu różnych rodzajów przypraw. Przyjrzyjmy się tym najbardziej popularnym, z którymi wiążą się dodatkowe korzyści zdrowotne.
Cynamon jest często używany do aromatyzowania i zdobienia deserów (ciasta, ciasteczka, cukierki, desery itd.). Może być również stosowany do aromatyzowania kawy, a także w niektórych orientalnych herbatach lub w mieszankach przypraw do słodkich potraw. Jakie działanie i właściwości ma cynamon? Jest bogaty w przeciwutleniacze i wykazuje działanie przeciwzapalne. Cynamon może również obniżać poziom cukru we krwi, wspierać prawidłowe trawienie i poprawiać funkcje poznawcze.
Czy wiesz, że cynamon pochodzi z Chin oraz Cejlonu? Cejlońska odmiana uważana jest za bardziej luksusową i zdrowszą, ponieważ zawiera znacznie mniej kumaryny, która w naprawdę dużych dawkach może być toksyczna.
Kurkuma to charakterystyczna żółta przyprawa, używana do zup, do aromatyzowania ryżu i dań warzywnych. W Indiach kurkuma jest również stosowana jako suplement diety oraz roślina lecznicza. A właściwie nie tylko w Indiach! Kurkuma zawiera składnik o nazwie kurkumina – silny przeciwutleniacz, który może wykazywać działanie przeciwzapalne i chronić komórki przed uszkodzeniem. Często jest składnikiem koktajli warzywno-imbirowych, wspomagających odporność.
Czy wiesz, że kurkuma jest jednym z najważniejszych składników przyprawy o nazwie curry? Odpowiada za jej intensywnie żółty kolor.
Kolejna typowa azjatycka przyprawa, imbir, znajduje szerokie zastosowanie w aromatyzowaniu napojów (herbaty, lemoniady, soki). Imbir jest również często stosowany w kuchni azjatyckiej i indyjskiej do przyprawiania zup, sosów, marynat, dań z ryżu i w mieszankach przypraw. Imbir ponadto może pochwalić się działaniem przeciwzapalnym, redukuje ból i stan zapalny, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspiera procesy trawienia.
Czy wiesz, że suszony mielony imbir jest integralną częścią klasycznych herbatników? Choć imbir kojarzy nam się głównie z pikantnymi potrawami, zajmuje swoje szczególne miejsce również w recepturach dań słodkich.
Pieprz czarny, pieprz biały, pieprz różowy, pieprz syczuański... Istnieje wiele różnych odmian pieprzu i wszystkie są używane do doprawiania mięs, dań warzywnych, sosów i zup. Pieprz zawiera przeciwutleniacze, wykazuje działanie przeciwzapalne i może wspierać trawienie.
Czy wiesz, że pieprz, podobnie jak imbir, jest niezbędnym składnikiem niektórych słodkich wypieków? W szczególności pierników, dostępnych w sprzedaży nie tylko przed Bożym Narodzeniem!
Pieprz cayenne jest używany do przyprawiania sosów, zup, dań mięsnych i marynat. Odgrywa ważną rolę w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Pieprz kajeński zawiera kapsaicynę, która jest w stanie zmniejszać ból, stan zapalny i redukować ryzyko chorób serca. Pieprz cayenne może również wspierać zdrowe trawienie i metabolizm.
Czy wiesz, że kapsaicyna to substancja, która jest również stosowana w kremach rozgrzewających lub w tabletkach odchudzających?
Kto nie zna wanilii, lodów waniliowych, ciasteczek z wanilią i wszystkich tych słodyczy pysznie pachnących wanilią? Ta drogocenna przyprawa występuje głównie w deserach oraz jako przyprawa do gorących napojów. Wanilia zawiera przeciwutleniacze, wykazuje działanie przeciwzapalne i może obniżać poziom stresu.
Czy wiesz, że istnieje ponad 100 odmian wanilii, ale nie wszystkie z nich nadają się do przemysłowej produkcji ekstraktu waniliowego? Najsłynniejsza i najcenniejsza jest wanilia Bourbon o cudownie aromatycznym zapachu.
Kardamon – przyprawa o łagodniejszym smaku, stosowana do aromatyzowania słodkich potraw oraz herbat i dań kuchni azjatyckiej i arabskiej. Podobnie jak inne wymienione wyżej przyprawy, kardamon wykazuje działanie przeciwzapalne i może obniżać ryzyko chorób serca i cukrzycy. Kardamon może również wspierać procesy trawienia i metabolizm.
Czy wiesz, że kardamon jest również popularną przyprawą w Szwecji, gdzie jest używany w tzw. kardemummabullar, czyli bułeczkach kardamonowych?
Nawet wysokiej jakości przyprawy nie są wieczne. Okres przydatności do spożycia, użyteczność i zapach przypraw mogą zostać znacznie skrócone przez niewłaściwe przechowywanie, tj. wystawianie ich na działanie światła i powietrza, gdzie łatwo się utleniają. Najlepszym sposobem jest więc przeniesienie przypraw po zakupie z torebki do zamykanych słoiczków na przyprawy, które są wykonane z ciemnego szkła lub można je przechowywać w zamknięciu.
Różne powszechnie dostępne mieszanki przypraw w swoich składach często zawierają sól. Dlaczego? Sól pomaga wzmocnić smak. Jednak wysokie dzienne spożycie soli nie jest dobre dla zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca maksymalne spożycie soli na poziomie 5 g dziennie w celu zapobiegania chorobom układu krążenia. Dlatego też zaczęto produkować przyprawy bez soli. To naprawdę zdrowe przyprawy!
W Notino znajdziesz najlepsze organiczne przyprawy, mieszanki przypraw i sól w różnych rodzajach i do dowolnych zastosowań. Zapraszamy do zakupów przypraw online, aby Twoje posiłki smakowały i pachniały jeszcze bardziej smakowicie!