Kolcowój chiński lub goji [godżi] to małe, czerwone jagody, które w naszych stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością dostępne są w formie suszonej i jako sok goji. Goji można stosować podobnie jak wszystkie suszone owoce – jako dodatek do owsianki czy musli, zdrowych wypieków, jogurtu albo po prostu jako przekąskę. Jeżeli już to robisz, sprawdź, czy znasz wszystkie zalety i dobroczynne działanie tego wspaniałego i odżywczego owocu.
Kolcowój chiński to liściasty krzew, który rośnie (i jest uprawiany) głównie w Azji. Nas, Europejczyków, interesują głównie jego typowe, pomarańczowo-czerwone owoce; w Chinach natomiast wykorzystuje się również młode liście (jako element posiłków lub do parzenia herbaty), nasiona (prażone, jako substytut kawy) czy korzenie (w medycynie chińskiej). Owoce spożywa się w stanie świeżym, suszone lub przetworzone na sok lub wino.
Goji jest otoczone różnymi legendami. Jedna z nich mówi o Chińczyku o imieniu Li Qing Yuen, który rzekomo spożywał codziennie kolcowój i dzięki temu dożył 256 lat (1677–1933).
W Europie jagody goji można spotkać jedynie w formie suszonej lub w postaci soku. Są one pomarańczowo-czerwone i mają pomarszczoną powierzchnię. Pachną jak mieszanka daktyli i rodzynek, ich smak przypomina żurawinę i pomidory.
Kolcowój chiński jest silnym antyoksydantem i zawiera:
Nie bez powodu jagody goji są zaliczane do superfoods. Zawartość witaminy C w suszonych owocach wynosi około 40 mg/100 gramów, czyli podobnie jak w pomarańczach i innych owocach cytrusowych. A to dopiero początek – zaledwie 20 g goji pokrywa około 25% zalecanej dziennej dawki cynku, 18% miedzi, 23 do 32% chromu i 7 do 17% żelaza.
Przejdźmy do sedna: jagody goji są małe, ale potężne i warto włączyć je do swojej diety bez względu od tego, jaki jest Twój cel.
Chociaż to „tylko owoce”, w przypadku goji należy zachować ostrożność. Badania in vitro wskazują, że kilka fitoskładników goji może zakłócać działanie niektórych leków (na przykład leków rozrzedzających krew, na cukrzycę, tachykardię lub nadciśnienie). Jeśli więc regularnie przyjmujesz jakieś leki, skonsultuj się z lekarzem.
Oprócz wspomnianego powyżej bezpośredniego spożycia suszonych jagód goji, często można spotkać goji w postaci soku. Sok goji to właściwie superfood w płynie – zawiera wszystkie dobroczynne substancje w skoncentrowanej formie. Wystarczy rozpuścić kilka łyżek soku w wodzie i mamy dwie pieczenie na jednym ogniu: uzupełniasz płyny, a jednocześnie dostarczasz sobie niezbędne mikroelementy.
Choć kolcowój zawiera naprawdę duże spektrum mikroelementów, a w medycynie chińskiej wierzy się we właściwości lecznicze goji, to wciąż jedynie zdrowy owoc. Superowoc, ale nie lek. Czasem można się natknąć na skrajne teorie, że goji jest lekiem na raka. Nie zostało to jednak nigdy potwierdzone, dlatego nie daj się nabrać. Goji to dietetyczny skarb, ale aż takich efektów działania nie można mu (opierając się na dzisiejszej wiedzy) przypisywać.
Poznaj również inne superfoods i wypróbuj rokitnik, maca czy acai!