Hericium erinaceus lub soplówka jeżowata kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, które pozwolą Ci wrócić do formy. Ten wyjątkowy biały grzyb, który rośnie na umierających pniach drzew, przypomina swoim wyglądem krzaczastą kępkę włosów. Stąd też wziął się jego popularny przydomek „lwia grzywa”. Działanie tego grzyba witalnego znane jest od wielu stuleci. Przeczytaj, dlaczego grzyb soplówka jest tak wyjątkowy oraz dla kogo jest odpowiedni.
Hericium rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Grzyb jest jadalny, można go jeść gotowanego, suszonego lub surowego i ma łagodny, słodkawy smak. Prawdopodobnie jednak nie znajdziesz go w miejscowym lesie – jest rzadki i tym cenniejszy. Soplówka była stosowana już w tradycyjnej medycynie ludowej przez starożytnych Chińczyków i Indian, a w XVIII wieku została opisana przez europejskich mykologów.
Substancje bioaktywne zawarte w biomasie soplówki jeżowatej pomagają organizmowi funkcjonować na pełnych obrotach. Znajdziesz tam na przykład:
Zgodnie z tradycyjnymi metodami leczenia, soplówka działa w następujący sposób:
Zawsze przestrzegaj zalecanego dawkowania, które można znaleźć na opakowaniu produktu. U osób wrażliwych mogą wystąpić zaburzenia trawienia lub reakcje alergiczne. Ostrożne powinny być zwłaszcza osoby, które mają alergię na inne grzyby. Soplówka może wchodzić w złe interakcje z lekami, więc jeśli je przyjmujesz, skonsultuj się z lekarzem w sprawie suplementu diety.
Wybierz produkt, który doskonale nadaje się do Twojej rutyny. Do dyspozycji masz:
Oprócz suplementów diety można również znaleźć całe suszone grzyby, które są doskonałym dodatkiem do sałatek, a także mięsa. Można też przygotować z nich azjatycką potrawę stir-fry.
Rozumiesz już, jak cenna jest soplówka jeżowata? Wybierz najlepszą soplówkę na Notino i wzmocnij się tym, co najlepsze w naturze! Możesz też sprawdzić całą ofertę naszej apteki internetowej.