„Co? Ryż – białko? Przecież ryż to węglowodany...” Pomimo, że nie da się z tym nie zgodzić, może zaskoczy Cię fakt, że w tych małych białych ziarenkach znajdziesz również stosunkowo dużo białka. Przedstawiamy jedno z najpopularniejszych białek nie tylko dla wegan – białko ryżowe.
Podobnie, jak w przypadku innych białek roślinnych, białko ryżowe (rice protein) występuje albo samodzielnie, albo jako składnik białka wieloskładnikowego.
Jednoskładnikowe białko ryżowe produkuje się poprzez mielenie ziaren ryżu (najczęściej brązowego, ponieważ zawiera nieco więcej białka niż biały ryż), które następnie poddaje się działaniu enzymu. Oddziela on skrobię (węglowodan) od białka. Gotowe białko ryżowe to jasnobeżowy proszek o wyrazistym, ale przyjemnym smaku, który łatwo się rozpuszcza.
Białka wieloskładnikowe, które zawierają ryż, najczęściej zawierają również białko grochu, a niekiedy białko konopne. Źródła białek miesza się, aby uzyskane spektrum aminokwasów było jak najbardziej podobne do bardziej złożonych białek serwatkowych.
Wskazówka: Wypróbuj kilka rodzajów białek roślinnych od różnych producentów i wybierz to, które najbardziej Ci smakuje. W Notino znajdziesz bogatą ofertę białek roślinnych i zwierzęcych.
Białko ryżowe samo w sobie nie zapewnia żadnych cudownych efektów. W każdym przypadku należy uzupełnić suplementację białka o odpowiednią ilość ruchu oraz zrównoważoną i zróżnicowaną dietę. W tym też może pomóc Notino, wystarczy dokonać wyboru z bogatego asortymentu zdrowej żywności.
Rice protein można stosować tak, jak każde inne białko zwierzęce lub roślinne:
Ciekawostka: Czy wiesz, że białko ryżowe stosuje się też w kosmetykach do włosów? Białko ryżowe do włosów to naturalna alternatywa dla tradycyjnych środków zwiększających objętość. Jednocześnie wzmacnia włosy i nadaje im blask.