Białko z grochu: idealny wybór nie tylko dla wegan
Białka już od dawna nie są zarezerwowane tylko dla kulturystów. Na pewno Ty też wiesz już o tym, że każda osoba potrzebuje białka, bez względu na płeć, wiek czy aktywność fizyczną. Jak jednak zapewnić sobie wystarczającą ilość białka w diecie, jeśli na przykład masz alergię na mleko, nietolerancję laktozy albo jesteś na diecie wegańskiej? Na szczęście istnieją rośliny naturalnie bogate w białko – a także białka roślinne, które składają się niemal w całości z białka. Wśród nich znajdziesz białko grochu.
Jakie białko z grochu jest dostępne na rynku?
Białko grochowe występuje w kilku rodzajach, ogólnie dzieli się na jednoskładnikowe i wieloskładnikowe:
Białka jednoskładnikowe – w takich białkach znajdziesz wyłącznie groch białko, dzielą się one na:
- koncentrat białka grochu (pea protein concentrate) – zawiera 50–75% białek i nieco większą ilość węglowodanów, tłuszczy i błonnika
- izolat białka grochu (pea protein isolate) może się pochwalić wyższą zawartością białek i niższym udziałem innych substancji (węglowodanów, tłuszczy, błonnika), co świetnie sprawdza się w diecie
Białka wieloskładnikowe – białko zawierające kilka źródeł białka (czyli na przykład białko grochowe, ryżowe czy białko konopne); źródła białka miesza się, aby uzyskane spektrum aminokwasów było jak najbardziej podobne do bardziej złożonych białek zwierzęcych; białko grochu znajdziemy najczęściej w połączeniu z białkiem ryżowym; w wyjątkowych przypadkach jest też dostępne w kombinacji ze zwierzęcym białkiem owadzim.
Białko grochu – efekty i działanie
- to uniwersalne źródło białka i można je spożywać rano, wieczorem i w ciągu dnia
- pomimo, że samo w sobie nie zawiera kompletnego spektrum aminokwasów, jak białka zwierzęce, może się pochwalić bogatym spektrum aminokwasów esencjonalnych, witamin i minerałów
- zawiera również błonnik – dzięki temu wolniej się wchłania, wydłużając poczucie sytości; w dodatku sprzyja trawieniu i wykazuje pozytywne działanie w przebiegu różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych
- nie zawiera alergenów (mleko, gluten), jest więc odpowiednim wyborem dla osób mających alergię na białko mleka, z nietolerancją laktozy czy zdiagnozowaną celiakią (zawartość glutenu należy w każdym przypadku sprawdzić na etykiecie konkretnego produktu)
- ma długą trwałość i jest łatwe w przechowywaniu
- to prosty i szybki sposób na zwiększenie udziału białka w diecie
- ze względu na dużą zawartość białka zapewnia na dłużej poczucie sytości i pomaga utrzymać oraz zbudować masę mięśniową
- stanowi mniejsze obciążenie dla środowiska
Białko grochu ma wszechstronne zastosowanie – można je wykorzystywać podobnie, jak każde inne białko:
- rozmieszać je z wodą lub mlekiem roślinnym i wypić, najlepiej po aktywności fizycznej
- dodać je do owsianki lub racuchów
- dodać je do porannego smoothie
- użyć jako dodatek do chlebka bananowego, muffinek lub innych wypieków, zwiększając w ten sposób podaż białka
Myślisz, że białko grochu można zrobić w domu i szukasz przepisu na białko grochowe? Nie polecamy – nawet jeśli uda Ci się wyprodukować proszek z grochu, najprawdopodobniej nie będzie się dało go tak dobrze rozmieszać. Zapoznaj się z bogatą ofertą Notino i wybierz najlepsze białko z grochu, dostosowane do Twoich potrzeb.