Jest kilka powodów, dla których warto wybrać roślinne źródła białka w ramach uzupełnienia diety. Niektórzy sięgają po nie jedynie po to, by urozmaicić swoją dietę, inni z powodów etycznych lub ekologicznych, a jeszcze inni nie mają wyjścia – z uwagi na alergię na białko mleka lub laktozę.
Białko roślinne to proszek o wysokiej zawartości białka, powstały w wyniku ekstrakcji protein, a następnie ich filtracji. Źródłem jest roślina, która jest w stanie dostarczyć białko w odpowiedniej ilości. Na rynku można znaleźć zarówno jedno-, jak i wieloskładnikowe proteiny dla wegan. Do jednoskładnikowych białek zaliczamy np.:
Z kolei produkty wieloskładnikowe zawierają 2 lub więcej białek pochodzenia roślinnego.
Najczęściej można spotkać koncentraty białkowe o zawartości białka na poziomie 50-70%, ale na rynku zaczynają pojawiać się również wegańskie izolaty o wyższej zawartości białka, np. izolat białka grochu czy izolat sojowy.
Wegańskie odżywki białkowe nie mogą szczycić się tak wysoką zawartością niezbędnych aminokwasów, jak te pochodzące z mleka czy serwatki. Są to jednak naturalnie bezlaktozowe proteiny, niezawierające białka mleka (które jest oczywiście wysokiej jakości, ale u niektórych osób mogą powodować problemy zdrowotne), a czasami nawet bezglutenowe. Kolejnym dużym plusem jest to, że stanowią mniejsze obciążenie dla środowiska naturalnego. Jednak w porównaniu z białkiem pochodzącym z mleka, proteiny wegańskie są trudniejsze do strawienia.
Białko dla wegan, zawierające więcej składników, a więc jednocześnie szersze spektrum aminokwasów, zawsze będzie miało przewagę nad odżywkami jednoskładnikowymi. Dodatkowo producenci są w stanie coraz lepiej dopracować smak takiej mieszanki. Dlatego szukaj złożonych białek wegańskich lub kupuj poszczególne białka osobno i łącz je samodzielnie. W ten sposób można również stworzyć swój ulubiony smak. Co powiecie na połączenie ukochanej czekolady z wanilią lub bananem?
Nasza sugestia: Zapoznaj się również z naszą ofertą bio i vegan kosmetyków oraz perfum.