Kto nie zna chipsów, tych cienkich, chrupiących plasterków ziemniaka, doskonale wysmażonych, solonych lub przyprawionych w apetyczny sposób? Pewnie wiesz również, że ich regularne włączanie do diety nie jest dobre dla zdrowia. Dowiedz się dlaczego i czym je zastąpić.
W 100 gramach niewinnie wyglądających chipsów znajduje się 529 kcal, 33 gramy tłuszczu, 50 gramów węglowodanów, 4 gramy błonnika i 6 gramów białka. Jeśli te liczby niewiele dla Ciebie znaczą, pomyśl: tyle kalorii ma zwykle klasyczny lekki lunch lub inny główny posiłek.
Ze względu na charakter chipsów, bardzo łatwo jest zjeść ich dużo, ale jeśli zjesz nawet całe opakowanie, nie poczujesz sytości. Dlatego wkrótce znów poczujesz głód. To sprawi, że będziesz szukać czegoś innego do jedzenia i ostatecznie prawdopodobnie przyjmiesz więcej kalorii niż potrzebujesz w ciągu dnia, co wprost może doprowadzić do przyrostu masy ciała.
W 100 gramach chipsów znajduje się również spora ilość soli – 1,5 grama soli i więcej. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), nie zaleca się spożywania więcej niż 5 g soli dziennie (w ramach profilaktyki chorób układu krążenia). A w przypadku chipsów bardzo łatwo jest przekroczyć zalecaną dzienną dawkę soli.
Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, masz w rodzinie historię chorób sercowo-naczyniowych lub próbujesz schudnąć, masz dwie opcje: pozwolić sobie na klasyczne chipsy ziemniaczane tylko okazjonalnie i w niewielkich ilościach lub poszukać zdrowszych alternatyw.
Uwaga – niektóre z tych słonych smakołyków mogą również nie być o wiele zdrowszą opcją, zwłaszcza pod względem zawartości soli. W suszonym serze czy słonym popcornie można dostarczyć sobie całkiem pokaźną ilość soli, dlatego w takich przypadkach czytaj etykiety i zachowaj ostrożność.
Krakersy to suche, chrupiące ciasteczka wykonane z różnych rodzajów ciasta i aromatyzowane solą, różnymi przyprawami lub ziołami. Najczęściej są pieczone, ale możemy również znaleźć smażone krakersy. Podobnie jak w przypadku chipsów, w zależności od producenta, krakersy mogą być zdrowym przysmakiem lub czymś, co dostarcza jedynie nadmiaru kalorii.
WSKAZÓWKA: Zaopatrz się w przyprawy bez soli i oleje w sprayu, by upiec zdrowe słone krakersy lub domowe chipsy w domu.
Na które zdrowsze chipsy masz ochotę? Bananowe, proteinowe, warzywne, czy może chrupki orzechowe?