Gluten jest obecnie dość często demonizowany w świecie żywieniowym. Dominuje opinia, że żywność bezglutenowa jest dietetyczna i pomoże Ci schudnąć. Nie jest to jednak do końca prawda. Dowiedzmy się, jak naprawdę wygląda sytuacja z glutenem i kiedy uzasadnione jest spożywanie wyłącznie żywności bezglutenowej, a kiedy nie.
Gluten nie jest jedną substancją – to zestawienie białek pszenicy zwanych prolaminami i glutelinami. „Prawdziwy” gluten spożywczy występuje tylko w pszenicy. Jednak żyto czy jęczmień również zawierają białka bardzo podobne do tych, które tworzą gluten pszenny, dlatego z punktu widzenia dietetyki są zaliczane do zbóż glutenowych. Ziarno owsa z kolei naturalnie nie zawiera glutenu, natomiast jest nim ono powszechnie zanieczyszczane.
Jeśli interesuje Cię, czy dany produkt zawiera gluten, zawsze czytaj uważnie etykiety na opakowaniach żywności. Powinny one zawierać informację, czy dany produkt jest w 100% bezglutenowy. Czasem zdarza się, że sam produkt nie zawiera glutenu, ale został nim zanieczyszczony w procesie produkcji, co ma ogromne znaczenie w przypadku osób z diagnozą celiakii. Często gluten znajduje się w produktach, w których byśmy się go nie spodziewali.
Większość zwolenników diety bezglutenowej twierdzi, że „gluten skleja jelita”. Nie jest to prawda. Chociaż nazwa glutenu rzeczywiście pochodzi od jego właściwości sklejających (od łacińskiego słowa oznaczającego klej), nie skleja on jelit, ale białka glutenu w połączeniu z płynem tworzą lepką strukturę ciasta. W przemyśle piekarniczym właściwości technologiczne glutenu są absolutnie niezastąpione. Dzięki niemu pieczywo jest takie puszyste – dlatego tak trudno jest kupić puszyste pieczywo bezglutenowe i dlatego produkty bezglutenowe były przez wiele lat uznawane za gorsze od glutenowych wypieków, makaronów, przekąsek itp. Na szczęście dzięki postępowi technologicznemu dzisiaj to już nieaktualne i dieta bezglutenowa nie wymaga takich kompromisów jak kiedyś.
Choć wykluczenie glutenu z diety bez wskazań nie zawsze jest zasadne, są osoby, które zdecydowanie lepiej funkcjonują bez glutenu – a nawet takie, u których spożywanie glutenu może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Unikaj glutenu, jeśli podejrzewasz lub zdiagnozowano u Ciebie:
Porada: Jeśli nie reagujesz alergicznie na gluten, ale nie tolerujesz laktozy, sprawdź, jakiego rodzaju produktu mamy dla Ciebie w dziale Żywność bez laktozy.
Osoby z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny stosować dietę bezglutenową i jeść tylko produkty niezawierające glutenu. Dobrą wiadomością jest, że obecnie z łatwością można zamówić wprost do swojego domu bezglutenową żywność online, a jej jakość i wybór uległy znacznej poprawie w ciągu ostatnich lat.
...i wiele innych produktów. Ta lista produktów bez glutenu w żadnym wypadku nie jest skończona.
Wiele glutenowych produktów obecnie ma swoją alternatywę w postaci produktu bezglutenowego. Na przykład pszenną mąkę możesz zastąpić bezglutenową mieszanką lub dowolną mąką, która naturalnie nie zawiera glutenu, np. ryżową, gryczaną, lnianą czy migdałową, lub kombinacją kilku z nich. Do tego rodzaju bezglutenowych produktów należą:
Jeśli masz w domu kogoś z celiakią lub nietolerancją glutenu (albo to Ty nie tolerujesz glutenu) i szukasz najlepszej mąki bezglutenowej do wypieków, warto mieć zawsze pod ręką gotową mieszankę bezglutenową. Można również łączyć kilka rodzajów mąki bezglutenowej (np. mąka owsiana bezglutenowa, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, jaglana i ryżowa). Dzięki temu możesz wzbogacić swoją dietę o bardziej zróżnicowane składniki odżywcze.
Znalezienie dobrze wyposażonego sklepu z artykułami bezglutenowymi lub z żywnością bezglutenową często nie jest łatwym zadaniem. Dieta bezglutenowa? Co jeść? Co zechcesz! (Tylko bez glutenu). Jeśli interesuje Cię dobrze zaopatrzony sklep bezglutenowy, pamiętaj, że w Notino kupisz wszystko, czego potrzebujesz i jeszcze więcej. A dodatkowo, zakupy dostarczymy wprost do Twojego domu!