Choć nie mówi się o tym zbyt wiele, zdrowe tłuszcze odgrywają istotną rolę dla naszego zdrowia i są ważnym składnikiem diety sportowców. Organizm każdego człowieka potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania dziennej porcji tłuszczu, który przyjmujemy w pożywieniu. A co dopiero sportowcy! Dla nich to absolutna konieczność. Istnieje jednak kilka rodzajów tłuszczy – które z nich warto przyjmować, a które obchodzić z daleka?
Tłuszcze (kwasy tłuszczowe) są ważne dla układu hormonalnego, pełnią funkcję nośnika w procesie wchłaniania witamin i stanowią istotny element różnych struktur i organów (np. mózgu), a także wielu innych. W żywieniu sportowym sprawdzają się jako doskonałe źródło energii.
Chcemy, aby w naszej diecie było ich jak najmniej – znajdziemy je w maśle, smalcu, kiełbasie, tłustym mięsie itp. i w nadmiernej ilości są szkodliwe dla zdrowia. Z jednym wyjątkiem: tłuszcze MCT. Należą wprawdzie do grupy kwasów nasyconych, ale ich łańcuch chemiczny (w przeciwieństwie do pozostałych nasyconych kwasów tłuszczowych) jest krótki. Dlaczego miałoby nas to interesować? Dzięki temu nasz organizm potrafi stosunkowo szybko przetworzyć olej MCT, w związku z czym może on pełnić rolę świetnego źródła energii. Jest to korzystne szczególnie w sportach wytrzymałościowych, gdzie trzeba oszczędzać glikogen, aby uzyskać długotrwałą wydolność.
Wskazówka: Produkty zwiększające wytrzymałość znajdziesz również w kategoriach napoje sportowe czy aminokwasy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Należą do nich między innymi:
Dwie pierwsze grupy zaliczane są do niezbędnych kwasów tłuszczowych, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Jeśli jednak nie jadasz regularnie tłustych ryb, wskazane byłoby włączenie do diety np. tranu w kapsułkach i innych suplementów, zawierających kwasy tłuszczowe omega.
Sprawdź produkty z kategorii kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 i wybierz najlepszy dla siebie suplement diety.