Chipsy proteinowe: wypróbuj pyszne chipsy ze świerszczy lub grochu
Zwykłe smażone chipsy ziemniaczane lubi chyba każdy. Niestety, tego rodzaju przekąska nie dostarcza prawie żadnych składników odżywczych. Wprawdzie mówi się, że wszystko można jeść z umiarem, ale częste spożywanie klasycznych chipsów nie tylko sprawia, że przybieramy na wadze, ale tego rodzaju przekąski mogą przyczyniać się do powstawania różnych problemów zdrowotnych. Nie rezygnuj ze słonych przyjemności! Wypróbuj chipsy proteinowe.
Czym są proteinowe chipsy?
Chipsy białkowe to stosunkowy nowy rodzaj żywności na rynku, która – choć często smakują jak zwykłe chipsy ziemniaczane – mają o wiele zdrowszy skład:
- są bogate w białko, czyli kluczowy składnik odżywczy, wspierający regenerację i budowę mięśni, który dodatkowo na długo zapewnia poczucie sytości
- zwykle nie są smażone, a zatem zawierają mniej tłuszczu
- zawierają mniej soli, za co szczególnie podziękuje Ci Twoje serce
- jeśli w składnikach znajdują się również rośliny strączkowe, chipsy proteinowe automatycznie stają się źródłem błonnika
Chipsy proteinowe to świetna opcja dla tych, którzy chcą rozkoszować się ulubionym przysmakiem bez bojkotowania swoich wysiłków w zakresie zdrowego odżywiania. Wrzuć je do miski podczas wieczoru filmowego lub zjedz w ramach posiłku po treningu w drodze do domu.
Jakie są rodzaje chipsów proteinowych?
- chipsy z roślin strączkowych – najczęściej chipsy z grochu (z mąki grochowej lub z protein grochu) lub chipsy z soczewicy (z mąką z soczewicy)
- chipsy z białkiem sojowym – soja jest rośliną o dużej zawartości smacznego białka stosunkowo wysokiej jakości
- chipsy ze świerszczy – owady zawierają wysokiej jakości zrównoważone białko, a co może być ważne dla niektórych, smak świerszczy nie jest wyczuwalny w chipsach
- chipsy łączące białko ryżowe i mąkę z roślin strączkowych / proteiny z roślin strączkowych
Najlepsze w tego rodzaju chipsach jest też to, że na rynku znajdziesz je w wielu kuszących smakach i często nawet nie podejrzewasz, że nie są to klasyczne chipsy. Co więcej, wiele chipsów proteinowych jest bezglutenowych i stanowią odpowiedni wybór dla wegan czy osób z alergią na mleko.
Wypróbuj chrupki proteinowe z naszej oferty i przekonaj się, że utrzymanie zdrowia i świetnej formy nie oznacza już ograniczania się do spożywania sałatek czy kurczaka z ryżem.
Inne zdrowsze alternatywy dla chipsów, które niekoniecznie są już bogate w białko, ale nadal korzystne dla zdrowia, znajdziesz na naszej stronie w kategorii Chipsy i krakersy.