Żywność bez laktozy można znaleźć w każdym większym supermarkecie i wiele osób uważa, że jest ona lepsza dla zdrowego stylu życia. Ale czy to prawda? Czy mleko jest z natury pokarmem szkodliwym i nieodpowiednim dla organizmu dorosłego człowieka? Kiedy unikać mleka, a kiedy włączyć do diety produkty mleczne bez laktozy? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym tekście.
Mleko dostarcza nam wielu cennych substancji, niezależnie od tego, czy mówimy o makroelementach (mleczne proteiny) czy mikroelementach (np. wapń). Na pewno trudno zastąpić je w diecie, więc jeśli nie jest to konieczne, nie eliminuj mleka i jego przetworów. Istnieją jednak dwie sytuacje, w których preferowane jest ograniczenie lub całkowita eliminacja mleka: nietolerancja cukru mlecznego i alergia na białko mleka.
Laktoza to rodzaj cukru, który występuje naturalnie w mleku i wszystkich produktach mlecznych. Często nazywa się ją po prostu cukrem mlecznym. Sama laktoza nie jest szkodliwa, nie hamuje odchudzania ani nie powoduje przyrostu masy ciała, dlatego absolutnie nie warto jej eliminować bez powodu. Wyjątkiem jest nietolerancja laktozy.
Osoby, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy, cierpią z powodu niezdolności do jej przetwarzania. Objawy nietolerancji laktozy często mylone są z objawami alergii, dlatego czasem błędnie nazywa się ją alergią (lub uczuleniem) na laktozę, choć nią nie jest, ponieważ nie jest to reakcja układu odpornościowego.
Chemicznie laktoza składa się z dwóch cukrów prostych (glukozy i galaktozy), które są połączone wiązaniem chemicznym. Po spożyciu laktozy nasz organizm wydziela enzym laktazę, która rozbija wiązanie między tymi dwoma prostymi cząsteczkami. Dzięki temu laktoza może być przyswojona przez organizm.
Jednak u osób nietolerujących laktozy system ten nie działa zbyt sprawnie – laktaza nie jest wydzielana w wystarczających ilościach, więc laktoza nie może być dobrze wchłaniana i powoduje problemy.
Zawsze zależy to od stopnia nietolerancji, ale większość osób z nietolerancją laktozy może spożywać:
Oprócz naturalnie występującej żywności bez laktozy, istnieje również taka, z której producent usunął laktozę lub „rozszczepił” ją na cukry proste. Dzięki temu w ofercie sklepów pojawił się nabiał bez laktozy, co sprawia, że dieta bez laktozy jest znacznie przyjemniejsza.
Porada: Czy podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozy? Zrób sobie domowy test na nietolerancję laktozy.
Jak sama nazwa wskazuje, alergia ta nie ma nic wspólnego z cukrem mlecznym (czyli laktozą), ale dotyczy reakcji na białko mleka (kazeinę). Alergia jest poważniejszym problemem niż nietolerancja laktozy. Jest to alergia w pełnym tego słowa znaczeniu, ponieważ stanowi reakcję immunologiczną.
W tym przypadku nie pomoże zakup mleka bez laktozy, ponieważ w ogóle nie należy spożywać mleka i produktów mlecznych, niezależnie od zawartości laktozy. Z mleka nie da się usunąć białka mlecznego (czyli kazeiny), dlatego należy skupić się jedynie na roślinnych wariantach produktów mlecznych.
Poznaj całą kategorię tego rodzaju produktów, by zastąpić żywność, która uczula jej odpowiednikami!
Porada: Zdiagnozowano u Ciebie celiakię lub stosujesz dietę wegańską? Oprócz czekolad bez laktozy, masła, mleka w proszku i innych produktów spożywczych bez laktozy, oferujemy również żywność bezglutenową oraz produkty wegańskie!