Kto nie zna makaronu, klasycznie kojarzonego z Włochami? A czy wiesz, z czego jest zrobiony, jaki makaro jest najlepszy dla Twojego zdrowia i jak go prawidłowo przygotować? Przyjrzyjmy się wszystkim zagadnieniom po kolei, by ułatwić wybór najbardziej pożywnego i smacznego makaronu. To doskonały wybór na zdrowy obiad, który z łatwością przygotujesz, nawet jeśli gotowanie nie jest Twoją mocną stroną.
Podstawą klasycznego włoskiego makaronu jest kasza powstająca ze zmielenia pszenicy durum (semolina). Na rynku znajdziesz również makarony ze zwykłej mąki pszennej, która z technologicznego punktu widzenia nie nadaje się do produkcji makaronów. Jeśli szukasz wysokiej jakości makaronu pszennego, musi to być makaron z pszenicy durum.
Na rynku znajdziesz szeroki wybór różnego rodzaju makaronów o różnych nazwach. Jajeczne, proteinowe, semolinowe, makaron konjac, czarny makaron, makaron razowy... Zróbmy przegląd najbardziej popularnych makaronów:
Uwaga! Do niektórych makaronów ze zwykłej mąki pszennej zamiast semoliny z pszenicy durum producenci dodają jajka, by makaron po ugotowaniu „trzymał się” i zbytnio nie sklejał.
Czy wiesz, że kuskus to również makaron? Można powiedzieć, że kuskus to najmniejszy makaron w kształcie drobnych kuleczek, produkowany z pszenicy durum, czyli głównego składnika klasycznego włoskiego makaronu.
O jakości makaronu decydują nie tylko same składniki, ale także sposób produkcji. Szukaj takich, które na pierwszy rzut oka mają matowy wygląd i chropowatą fakturę – tak wygląda klasyczny włoski makaron.
Wszystko zależy od składu, obróbki termicznej i tego, z czym go łączysz. Jeśli makaron jest strączkowy lub wieloziarnisty, to z dietetycznego punktu widzenia jest to makaron zdrowy – dzięki zawartemu w nim błonnikowi zaspokaja apetyt bardziej niż jakakolwiek sałatka.
Makaron miewa negatywną reputację w świecie diet i zdrowego odżywiania. Niezasłużenie. Bardzo wiele zależy od tego, z czym podamy makaron. Makaron spaghetti bolognese ma dużo tłuszczu ze względu na mięso i sos. Sos serowy ze śmietaną również nie jest dietetycznym wyborem, ale sos pomidorowy z eko kurczakiem czy makaron ze szpinakiem już tak.
Makaron stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych w diecie człowieka, a wg specjalistów żywność tego rodzaju powinna stanowić większość naszej diety – około 50% całkowitego dziennego spożycia. Ze względu na skład węglowodanowy, makarony należy łączyć z białkiem (mięsem, mozzarellą, tofu, serem) i ewentualnie tłuszczem (jednak wymienione powyżej źródła białka są również źródłami tłuszczu, więc nie ma potrzeby dodawać nic więcej). Voilà, oto pomysł na pełnowartościowy posiłek na obiad lub kolację.
Sugestia Notino: Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę, zdecydowanie włącz do niej makaron. Jednak zdecydowanie przeplataj go z ryżem, roślinami strączkowymi i innymi produktami zbożowymi.
Makaron należy gotować w osolonej wodzie (ok. 1 l wody/100 g makaronu) przez czas podany na opakowaniu. To, jak długo należy gotować makaron z pszenicy durum, zależy od jego rodzaju – zwykle to od 3 do 12 minut. W każdym przypadku należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Porada: Sprawdź na opakowaniu, ile należy gotować makaron, by był on ugotowany al dente. Ugotowany w ten sposób makaron zapewni Ci poczucie sytości na dłużej niż rozgotowany.
Zachęcamy do wypróbowania makaronu proteinowego z czerwonej soczewicy, konjac lub makaronu gryczanego bez glutenu. A może w Twojej kuchni sprawdzi się makaron chiński? Znajdziesz je wszystkie w Notino.