Suszone mięso
- Bez alergenów 10
- Ryby 2
- Sezam 1
- Soja 16
- Zboża zawierające gluten 1
- Allnature 3
- Cruga Biltong 2
- Indiana Jerky 11
- Kings 1
- RENJER 4
- Speyside Smokehouse 2
- Wild West 3
- Dla kobiet 26
- Dla mężczyzn 26
- Unisex 12
Cienko pokrojone mięso, bez dodatków smakowych, wędzone, marynowane, przyprawiane... a przede wszystkim odwodnione (pozbawione wody). Dlaczego w ogóle masz mieć ochotę na coś takiego? Dla smacznego i szybkiego uzupełnienia porządnej porcji białka podczas długich wędrówek i w ciągu pracowitego dnia bez chwili przerwy na normalny obiad.
Jakie są rodzaje suszonego mięsa?
Istnieją dwa podstawowe rodzaje suszonego mięsa:
- Jerky to bardzo cienko krojone pasma mięsa, pieczone na grillu w niskiej temperaturze, co pozwala odwodnić i ugotować mięso.
- Biltong podlega konserwacji i marynowaniu przez 24 godziny, a następnie mięso jest zawieszane na hakach i suszone na powietrzu nawet przez 1 tydzień. Potem kroi się je na grubsze kawałki.
Podstawowe rodzaje suszonego mięsa typu jerky
- - suszona wołowina beef jerky
- - suszone mięso wieprzowe jerky
- - suszone mięso z kurczaka typu jerky
- - suszony indyk jerky
Ostatnio jednak producenci wprowadzają na rynek nowe, ciekawe warianty, więc już wkrótce z pewnością znajdziesz także suszonego łososia, tuńczyka, karpia czy jelenia. W ofercie znajdziesz również wegańskie jerky – alternatywę dla mięsa, zwykle produkowaną z białka sojowego.
Jeśli nie wiesz, które rodzaje mogą ci się najbardziej spodobać, kup opakowanie prezentowe jerky. Oczywiście – poza samą degustacją jest to także świetny prezent dla kogoś, kto lubi piesze wycieczki.
Zalety suszonego mięsa
- wysoka zawartość białka
- bez glutenu
- niska zawartość węglowodanów i tłuszczy
- kompaktowe rozmiary
- długi czas przechowywania
- duża liczba smaków i rodzajów
- odpowiedni wybór w podróży
Jeśli pakujesz ze sobą jerky na wymagającą wędrówkę, docenisz fakt, że zawierają one większą ilość soli. W tym przypadku sól może zapobiegać skurczom i odwodnieniu. W innych przypadkach wysokie spożycie soli nie jest jednak zalecane. Dlatego jeśli chcesz regularnie jeść suszone mięso, poszukaj opcji o niższej zawartości soli lub innych alternatyw z kategorii zdrowe przekąski.
Jak przechowywać suszone mięso?
Jerky najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej i w ciemności. Dehydratacja i solenie to dwa sposoby na przedłużenie trwałości żywności. Jerky jest odwodnione, solone i ekstra chude (tłuszcz może powodować jełczenie). Dlatego zwykle ma długi termin przydatności do spożycia.
Kiedy jerky przydaje się najbardziej?
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, jerky przyda się podczas pieszych wycieczek, wypraw rowerowych i innych aktywności na świeżym powietrzu + podczas długich, wytężonych dni pracy.
Sugestia: nie musisz jeść suszonego mięsa tylko w stanie dehydratowanym. Można je ponownie zagotować w wodzie. Dzięki temu mięso odzyskuje część wody i można się nim delektować (prawie) tak, jak dopiero co kupionym u rzeźnika!
Już dziś wybierz dla siebie najlepsze jerky! Suszone mięso wołowe, z kurczaka, wieprzowiny, indyka czy tuńczyka, a także zestawy prezentowe z suszonym mięsem najwyższej jakości znajdziesz w Notino.