3. Mała sałatka kolorowa
Na kolację zazwyczaj jesz sałatkę? Nie zapomnij odłożyć jednej porcji na następny dzień i weź ją ze sobą do pracy. Oprócz ulubionych warzyw nie zapomnij o białku (mozzarella, kurczak, tuńczyk, jajko, tofu, łosoś wędzony itd.) i weglodowanach złożonych (kawałek pieczywa, pieczywo chrupkie itd.)
Dressing wlej do osobnego naczynia a sałatkę zalej tuż przed zjedzeniem. Wystarczy oliwa, odrobina soku z cytryny, ocet balsamiczny, sól, pieprz – i dressing może jechać z Tobą do pracy! Jako baza do sosu dobrze sprawdzi się też jogurt.
4. Jogurt z owocami i granolą
Produkty mleczne i jogurty to ważna część diety. źródło dobrego białka, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy D i niektórych bakterii probiotycznych. Te ostatnie wspomagają proces trawienia.
Trudno jednoznacznie określić, który z jogurtów jest najlepszy – klasyczny, skyr czy jogurt typu greckiego. Jogurty greckie (lub skyr) zawierają więcej wysokiej jakości białka niż jogurty klasyczne, dlatego mogą Ci ułatwić przygotowanie zrównoważonej przekąski. Niemniej jednak każdy z nich nadaje się do urozmaicenia Twojej diety. Do codziennej diety włącz jedynie opcje naturalną, o niskiej lub średniej zawartości tłuszczu.
Do przekąski z produktami mlecznymi dodaj granolę lub musli, orzechy i pestki, ulubione owoce.
5. Batonik proteinowy
Batonik proteinowy to ze wszystkich dostępnych najlepsza opcja awaryjna. Zawiera dużo białka, nadaje się do przechowywania w szufladzie i natychmiast zasyci Twój głód. Zwróć jednak uwagę na skład. Niektóre batoniki tylko udają zdrową proteinową przekąskę, w rzeczywistości jednak zawierają dużo zbędnego cukru czy tłuszczu złej jakości. Batoniki proteinowe nie powinny być częścią codziennego jadłospisu i nie zastąpią zróżnicowanej diety, dlatego traktuj je raczej jako opcje awaryjną. Wraz z batonikiem możesz sięgnąć po ulubiony owoc.