W czasach, gdy przemysł spożywczy znajduje rozwiązanie na wszystko, coraz więcej osób zwraca się ku naturalnym produktom bez dodatków – w tym ku produktom bez sztucznych słodzików. Słodziki często dodaje się do napojów białkowych, proteinowych batonów i innych odżywek sportowych. Wokół nich istnieje jednak wiele mitów i wątpliwości. Przyjrzymy się zaletom białka bez sztucznych słodzików, wyjaśnimy, czym są sztuczne słodziki i czy naprawdę należy się ich obawiać.
Sztuczne substancje słodzące to substancje chemiczne używane do słodzenia żywności i napojów, bez cukru i kalorii. Są one znacznie słodsze niż zwykły cukier (sacharoza), co oznacza, że producent stosuje je w bardzo małej ilości, by osiągnąć pożądany poziom słodyczy. Pozwala to cieszyć się słodkim jedzeniem lub napojem bez dodawania cukru.
Powszechnie stosowane sztuczne słodziki w produktach białkowych:
Chociaż często obawiamy się sztucznych słodzików, nie są one tak straszne. Słodziki znajdują się pod stałą kontrolą różnych organów i agencji ds. zdrowia na całym świecie, takich jak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) i są uznawane za bezpieczne do normalnego spożycia w zalecanych ilościach.
Kluczem do bezpiecznej konsumpcji jest zatem spożywanie substancji słodzących w rozsądnych ilościach.
Głównymi powodami, dla których ludzie wybierają białko roślinne lub białko serwatkowe bez substancji słodzących są korzyści zdrowotne, preferencje smakowe i jakość produktu.
Jeśli szukasz białka bez cukru i substancji słodzących, generalnie masz dwie opcje: wybrać białko niesłodzone lub poszukać białka słodzonego naturalnymi substancjami słodzącymi, takimi jak stewia.
Niezależnie od tego, czy szukasz białka roślinnego czy serwatkowego bez substancji słodzących, najlepsze białko bez substancji słodzących znajdziesz na notino.pl! Izolat białka bez słodzików, białko serwatkowe bez słodzików i wiele innych produktów z kategorii zdrowej żywności i sprzętu fitness znajdziesz w Notino!