3 przepisy na najlepsze wegańskie ciasteczka świąteczne
1. Wegańskie trufle kokosowe bez pieczenia
Składniki:
- 250 g daktyli
- 500 g wiórków kokosowych
- kakao lub karob
Przygotowanie:
Zblenduj daktyle na pastę, wymieszaj z wiórkami kokosowymi, uformowane kuleczki obtocz w kakao lub karobie.
2. Wegańskie kruche ciasteczka
Składniki:
- 70 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
- 30 g skrobi z tapioki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka psyllium
- 60 g cukru kokosowego
- 50 g tłuszczu roślinnego
Przygotowanie:
Mleko roślinne wymieszaj z łyżeczką psyllium. W międzyczasie zmieszaj w misce obie mąki z mielonymi migdałami, skrobią z tapioki, proszkiem do pieczenia i cukrem kokosowym. Następnie do miski wlej napój z psyllium i tłuszcz roślinny, zagnieć ciasto. Ciasto włóż do lodówki, powinno tam odpoczywać co najmniej godzinę. Odpowiednio schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek wałkiem posypanym mąką, z połowy ciasta wykrój ciasteczka za pomocą foremki. Proste kształty będą najłatwiejsze, np. klasyczne kółka. Z drugiej połowy wykrój takie same kółka, tym razem z wykrojonym w środku mniejszym kółeczkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 °C przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, na końcu zlep oba rodzaje kółeczek za pomocą ulubionej marmolady.
Do przygotowania wegańskich ciasteczek przydadzą się również
3. Wegańskie „pszczele ule”
Składniki:
- 160 g wegańskich ciasteczek
- 80 łyżki cukru trzcinowego
- 40 g tłuszczu roślinnego
- 10 ml rumu (1 łyżka)
- 10 g kakao holenderskiego
- 20 ml mleka roślinnego (2-3 łyżki)
- 70 g orzechów mielonych
- 200 ml mleka roślinnego
- ½ opakowania budyniu o smaku waniliowym
- 25 ml rumu
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Ugotuj budyń waniliowy z mlekiem roślinnym i cukrem. Dodaj margarynę oraz rum, następnie wstaw do lodówki i poczekaj, aż zastygnie. W międzyczasie zmiel wegańskie ciastka na drobne okruchy. Wsyp do nich cukier, kakao i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj miękką margarynę, rum i tłuszcz roślinny. Zagnieć ciasto. Cierpliwości, będzie się kruszyć przez dłuższy czas, to normalne.
Specjalną foremkę na „pszczeli ul” posyp cukrem, wciśnij do niej kawałek ciasta i zrób w nim dołek. Dołek wypełnij kremem, na końcu przyłóż okrągłe, kruche ciasto (z przepisu powyżej).