Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie ciasteczka last minute Zdążysz je upiec jeszcze przed Świętami!

14.12.2023

Alice Rossi

Przeczytasz w 3 minuty

Z dobrej jakości składnikami wegańskie ciasteczka będziesz przygotujesz w kilka chwil. Wypróbuj nasze proste przepisy!

3 przepisy na najlepsze wegańskie ciasteczka świąteczne

1. Wegańskie trufle kokosowe bez pieczenia

Składniki:

  • 250 g daktyli
  • 500 g wiórków kokosowych
  • kakao lub karob

Przygotowanie:

Zblenduj daktyle na pastę, wymieszaj z wiórkami kokosowymi, uformowane kuleczki obtocz w kakao lub karobie. 

2. Wegańskie kruche ciasteczka

Składniki:

  • 70 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
  • 30 g skrobi z tapioki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka roślinnego 
  • 1 łyżeczka psyllium 
  • 60 g cukru kokosowego
  • 50 g tłuszczu roślinnego 

Przygotowanie:

Mleko roślinne wymieszaj z łyżeczką psyllium. W międzyczasie zmieszaj w misce obie mąki z mielonymi migdałami, skrobią z tapioki, proszkiem do pieczenia i cukrem kokosowym. Następnie do miski wlej napój z psyllium i tłuszcz roślinny, zagnieć ciasto. Ciasto włóż do lodówki, powinno tam odpoczywać co najmniej godzinę. Odpowiednio schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek wałkiem posypanym mąką, z połowy ciasta wykrój ciasteczka za pomocą foremki. Proste kształty będą najłatwiejsze, np. klasyczne kółka. Z drugiej połowy wykrój takie same kółka, tym razem z wykrojonym w środku mniejszym kółeczkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 °C przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, na końcu zlep oba rodzaje kółeczek za pomocą ulubionej marmolady. 

Do przygotowania wegańskich ciasteczek przydadzą się również

3. Wegańskie „pszczele ule” 

Składniki:

  • 160 g wegańskich ciasteczek
  • 80 łyżki cukru trzcinowego
  • 40 g tłuszczu roślinnego 
  • 10 ml rumu (1 łyżka)
  • 10 g kakao holenderskiego
  • 20 ml mleka roślinnego (2-3 łyżki)
  • 70 g orzechów mielonych 
  • 200 ml mleka roślinnego
  • ½ opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 25 ml rumu
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Ugotuj budyń waniliowy z mlekiem roślinnym i cukrem. Dodaj margarynę oraz rum, następnie wstaw do lodówki i poczekaj, aż zastygnie. W międzyczasie zmiel wegańskie ciastka na drobne okruchy. Wsyp do nich cukier, kakao i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj miękką margarynę, rum i tłuszcz roślinny. Zagnieć ciasto. Cierpliwości, będzie się kruszyć przez dłuższy czas, to normalne. 

Specjalną foremkę na „pszczeli ul” posyp cukrem, wciśnij do niej kawałek ciasta i zrób w nim dołek. Dołek wypełnij kremem, na końcu przyłóż okrągłe, kruche ciasto (z przepisu powyżej).