Zdiagnozowano u Ciebie nietolerancję lub alergię na laktozę? Na szczęście w dzisiejszych czasach nie oznacza to, że należy wyeliminować wszystkie produkty mleczne – wystarczy sięgnąć po te bez laktozy. Dotyczy to również odżywek białkowych!
Laktoza to po prostu cukier, zawarty w mleku i jego przetworach. Cukru, który występuje naturalnie w mleku i produktach mlecznych, w normalnych warunkach nie należy się obawiać (podobnie jak każdego innego cukru w ograniczonych ilościach). Są jednak osoby, które nie tolerują laktozy lub wręcz są na nią uczulone. Dla nich produkowane są produkty pozbawione cukru mlecznego lub naturalnie bez laktozy.
Jeśli mówimy o białkach bezlaktozowych na bazie serwatki/mleka, są to izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego. Jak z białek, które w warunkach naturalnych zawierają cukier mleczny, usuwa się laktozę? Stosuje się ultra precyzyjną metodę filtracji, która oczyszcza białko serwatkowe z wszelkich cukrów mlecznych i tłuszczu. Czasami do białka dodaje się również enzym – laktazę, która rozkłada laktozę tak, że przestaje być szkodliwa dla organizmu alergika.
Na rynku są też białka, które naturalnie nie zawierają laktozy. Mowa tu o wszelkich białkach roślinnych. Groch, ryż, soja i konopie naturalnie nie zawierają laktozy, więc białka z tych roślin mogą być spożywane przez osoby z alergią na laktozę.
Białko bez laktozy mogą spożywać osoby, które mają zdiagnozowaną alergię lub nietolerancję laktozy. Jeśli nie masz problemów z trawieniem cukru mlecznego, nie ma dla Ciebie znaczenia, czy napój białkowy jest bez laktozy czy nie. To nieprawda, że dzięki niemu łatwiej schudnąć! Wybieraj bez obaw spośród koncentratów białka serwatkowego i stosuj je wraz ze spalaczem tłuszczu, który pomoże Ci zgubić zbędne kilogramy.