Herbata czarna jest prawdopodobnie najpopularniejszą herbatą – przynajmniej w Europie. Picie czarnej herbaty może przyjemnie rozgrzewać, relaksować, a dzięki zawartości kofeiny może również stymulować umysł i poprawiać koncentrację. Niektórzy ludzie preferują gorzką czarną herbatę na żołądek, inni lubią czarną herbatę z mlekiem i miodem jako słodką popołudniową przerwę.
Prawdziwa czarna herbata składa się ze sfermentowanych i wysuszonych liści drzewa herbacianego. Od zielonej lub białej herbaty odróżnia ją długość fermentacji (lub utleniania) liści podczas procesu produkcji – fermentacja czarnej herbaty trwa najdłużej. Ma również najsilniejszy aromat, który może zachować przez kilka lat.
W porównaniu z kawą, czarna herbata ma łagodniejsze, ale znacznie dłuższe działanie pobudzające, które utrzymuje się przez 4-6 godzin. Co więcej, nie występuje po niej nagły spadek energii, co jest typowe dla kawy.
I nie chodzi tylko o kofeinę. Czarna herbata zawiera również szeroką gamę przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i innych substancji, które mają korzystny wpływ na nasze ciało i umysł. Regularne picie czarnej herbaty może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania serca lub zwiększyć odporność. Zawartość flawonoidów sprawia również, że jest ona popularna w przypadku nudności, wymiotów i regulacji trawienia.
Być może wiesz już, że herbata ma swoje korzenie w Chinach. Według legendy, chiński cesarz odkrył ją ponad 4000 lat temu przez przypadek, gdy liście z krzewu herbacianego wpadły do gorącej wody.
Jednak aż do XVII wieku w Chinach pito wyłącznie zieloną herbatę. Zmiana nastąpiła, gdy handel herbatą w Europie musiał zostać zabezpieczony – herbata traciła jakość podczas długich podróży kupujących. Skutecznym rozwiązaniem okazała się fermentacja liści herbaty, a następnie ich szybkie suszenie. W ten sposób powstała czarna herbata, która jest produkowana tą metodą do dziś. Nawiasem mówiąc, jest to również powód, dla którego czarna herbata jest obecnie najpopularniejszym rodzajem herbaty w Europie.
Na 1 łyżeczkę herbaty przypada 1,5 dl wrzącej wody. Parz przez 2-5 minut, a następnie odcedź. W przeciwieństwie do innych herbat, z czarnej herbaty przygotowuje się tylko jeden napar.
Torebkę zalej wrzątkiem, pozostaw do zaparzenia na 3-5 minut, a następnie wyjmij z filiżanki.
Nie zalecamy spożywania więcej niż 5 filiżanek czarnej herbaty (lub jakiegokolwiek napoju zawierającego kofeinę) dziennie. Oprócz problemów ze snem, nadmiar kofeiny w organizmie może również powodować uczucie niepokoju, bóle głowy lub wymioty.
Jeśli brakuje Ci kawy podczas ciąży i karmienia piersią, a może dokucza Ci niskie ciśnienie krwi, możesz bez żalu wypić do 2 filiżanek czarnej herbaty dziennie.
Spraw radość herbatą premium! W Notino znajdziesz wysokiej jakości czarne herbaty w luksusowych opakowaniach, które idealnie nadają się na prezent. Zestaw prezentowy czarnych herbat lub czarna sypana herbata w puszce zachwyci każdego, kto lubi rozkoszować się gorącą filiżanką.
Niezależnie od tego, czy lubisz czarną herbatę z cytryną, miodem czy mlekiem, wysokiej jakości herbaty nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Wybierz już dziś w Notino!