Owoc marakui jest bogatym źródłem witamin A, B i C, które wspomagają układ odpornościowy. Szczególnie pestki marakui zawierają dużo przeciwutleniaczy, wykazujących silne działanie przeciwzapalne. Miąższ owocu zawiera znaczne ilości błonnika, żelaza i potasu. Błonnik stanowi niezbędny element zdrowej diety, żelazo zapewnia prawidłowy poziom energii, a potas wspomaga zdrowie serca.
Egzotyczny smak marakui znakomicie komponuje się napojami chłodzącymi zarówno alkoholowymi, jak i bezalkoholowymi. Ze względu na atrakcyjny wygląd owoc ten sprawdza się także jako dekoracja deserów, a słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do wykwintnych deserów lodowych, tortów, ciast czy naleśników.
Marakuja przetwarzana jest podobnie jak youzu. Ma więc prosty skład: marakuja, cukier, miód.
Sposób użycia:
W celu przygotowania herbaty lub lemoniady należy odmierzyć 35 g marakui (ok. 1 łyżka stołowa) i zalać wodą.