Przejdź do głównej zawartości

Skwalan w kosmetykach

Jeśli kiedykolwiek słyszałaś o składniku kosmetycznym o nazwie "skwalan", a może nawet poszukiwałaś informacji na jego temat, zapewne spotkałaś się również z nazwą "squalane” lub "skwalen". Jeśli uważasz, że to ten sam składnik, to jesteś w błędzie. W tym przypadku zmiana jednej litery ma ogromny wpływ na stabilność związku chemicznego. Dlatego zanim przejdziemy do opisu działania skwalanu, omówmy różnicę między skwalanem a skwalenem.

Skwalan (inaczej squalane) to uwodorniona forma skwalenu. Skwalen to lipid (tłuszcz) występujący naturalnie w skórze i wydzielany przez nasze gruczoły łojowe. Skwalen nie jest jednak zbyt stabilną substancją, dlatego nie nadaje się do stosowania w produktach do pielęgnacji skóry. Natomiast jego uwodorniona, w pełni nasycona forma jest odporna na rozpad i działanie czynników środowiskowych. Zmodyfikowana, uwodorniona forma skwalenu to skwalan. Znajdziesz go zarówno w produktach do pielęgnacji skóry, jak i włosów.

Skwalan – działanie

Ponieważ skwalan w kosmetykach naśladuje naturalne tłuszcze, obecne w naszej skórze, okazuje się być niezwykle skuteczną substancją. Skwalan uważa się za najwyższej jakości przeciwstarzeniowy składnik nawilżający do każdego rodzaju skóry. To również bardzo lekki olejek, który stanowi świetne uzupełnienie codziennej pielęgnacji. Jest nietłusty i zapewnia nawilżenie bez obciążania skóry, typowego dla niektórych olejów czy produktów na ich bazie.

Działanie skwalanu na skórę

  • Wygładza skórę i sprawia, że staje się miękka w dotyku.
  • Wspomaga naturalną barierę ochronną skóry.
  • Łagodzi suchą i podrażnioną skórę oraz redukuje zaczerwienienia.
  • Nawilża, zamyka wodę w głębszych warstwach skóry, tworząc barierę ochronną na jej powierzchni.
  • Reguluje produkcję sebum, jest więc odpowiedni również dla osób z przetłuszczającą się skórą z tendencją do trądziku.
  • Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, korzyści ze stosowania skwalanu obejmują również ujednolicenie kolorytu cery, w tym rozjaśnianie przebarwień.

Działanie skwalanu na włosy

  • Skwalan zamyka wodę we włóknach włosowych i nawilża suche włosy bez ich obciążania.
  • Zapewnia włosom termoochronę podczas ich prostowania i lokowania, a także przy ekspozycji na słońce.
  • Wzmacnia włosy i przywraca im naturalny blask.

Skwalan w kosmetykach

Najpopularniejszym produktem ze skwalanem w roli głównej jest olejek. Zawsze szukaj 100% oleju skwalanowego i unikaj zbędnych dodatków. Dużą popularnością cieszy się również serum ze skwalanem, a także maski czy kremy pod oczy. Skwalan może być stosowany codziennie na oczyszczoną, stonizowaną skórę. Jeśli włączysz go do swojej codziennej, porannej pielęgnacji, nie zapomnij o aplikacji kremu z SPF.

Skwalan to doskonała substancja aktywna w przypadku suchej, podrażnionej i wrażliwej skóry oraz przesuszonych włosów. Z uwagi na to, że jest to niekomedogenny olej, nadaje się do każdego rodzaju skóry – również tłustej i problematycznej.

Podpowiedź: Jeśli stosujesz retinol, możesz nanieść skwalan przed aplikacją retinolu, aby zredukować ryzyko ewentualnego podrażnienia skóry.

Stosowanie skwalanu w przemyśle kosmetycznym było dawniej źródłem licznych kontrowersji, z uwagi na to, że wykorzystywano do tego celu olej z wątroby rekina. Jednak większość firm kosmetycznych pracuje obecnie jedynie z roślinnymi formami skwalanu, pozyskiwanymi z oliwek, ryżu czy trzciny cukrowej. Jest to więc wegański składnik.

 Podaruj swojej skórze odpowiednią pielęgnację i ochronę przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi dzięki produktom ze skwalanem! Odkryj również inne dobroczynne składniki kosmetyków, takie jak niacynamid, peptydy czy ceramidy.