NupremeHimalayan Salt Black sól kuchenna
Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.Więcej informacji
Alergeny | bez alergenów |
Alergeny – zawiera śladowe ilości | nie zawiera śladowych ilości alergenów |
Himalajska czarna sól to tradycyjna przyprawa stosowana głównie w kuchni indyjskiej. Jej niepowtarzalny smak charakteryzuje się intensywnym jajecznym aromatem. Doskonale komponuje z kuchnią indyjską lub wegańską, świetnie sprawdzi się do przyprawiania zup czy sosów, między innymi indyjskiego sosu zwanego Chutney.
Czarna sól himalajska, znana również jako Kala Namak, zawiera niezbędne dla zdrowia minerały, jest bogata w żelazo i siarkę. Polska nazwa jest nieco myląca, ponieważ sól ta w rzeczywistości może przybierać zupełnie inne kolory: odcienie szarości, różu, a nawet beżu. Jej kolor zależy od źródła i sposobu przetwarzania.
Właściwości:
- źródło niezbędnych minerałów
- idealna do kuchni indyjskiej i nie tylko
- stosowana też do higieny nosa
- wspomaganie trawienia