Alergeny | orzeszki ziemne |
Alergeny – zawiera śladowe ilości | nie zawiera śladowych ilości alergenów |
Specyfikacja i ograniczenia | bez glutenu |
Rodzaj przetworzenia | natural |
Rozmiar opakowania | Średnie opakowanie |
Rodzaj orzecha | orzechy ziemne |
Orzeszki ziemne to owoce orzachy podziemnej, należącej do rodziny roślin strączkowych. Jednoroczna roślina dorasta do wysokości 30-50 cm, a jej żółte kwiaty przypominają kwiaty grochu. Surowe orzeszki smakiem przypominają fasolę.
Prażone orzeszki ziemne są wykorzystywane w kuchniach całego świata, szczególnie cenione są w potrawach chińskich i azjatyckich. U nas najczęściej spożywane są w towarzystwie piwa lub wina, lecz np. w Ameryce wykorzystuje się je do produkcji niezastąpionego masła orzechowego.
Orzeszki należą do największych alergenów, dlatego przy pierwszym spożyciu należy zachować ostrożność. Jeśli nie jesteś uczulony, ciesz się nimi do woli. 100 g fistaszków pokrywa bowiem aż 120% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, 75% na niacynę, ponad 50% dziennego zapotrzebowania na fosfor i 30% na potas.