Alergeny | bez alergenów |
Alergeny – zawiera śladowe ilości | nie zawiera śladowych ilości alergenów |
Syrop z cykorii staje się w ostatnim czasie coraz bardziej popularnym słodzikiem. To niskokaloryczna naturalna substancja słodząca o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Wytwarzana z korzenia cykorii (Cichorium intybus) za pomocą unikalnej, opatentowanej metody. Najbardziej znanym sposobem wykorzystania suszonego korzenia cykorii jest produkcja kawy zbożowej.
Syrop z cykorii sprawdzi się świetnie do słodzenia napojów zimnych i gorących, a także deserów, ciast, naleśników, jogurtów, lodów czy herbatników. Może być używany zamiast cukru do słodzenia wypieków, a także częściowo do zastąpienia tłuszczu. Posiłki przygotowywane z użyciem syropu z cykorii mają znacznie niższą wartość energetyczną, a ich regularne spożywanie w naturalny sposób zmniejsza zapasy tłuszczu w organizmie. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość błonnika wspiera pracę układu trawiennego i polecany jest również po kuracji antybiotykowej w celu regeneracji flory jelitowej.
Syrop z cykorii smakuje podobnie do miodu i cukru. Można mówić o proporcjach 1:1, czyli jedna łyżka syropu z cykorii pozwoli uzyskać podobny efekt co jedna łyżka białego cukru lub miodu.
Sposób użycia:
Syropem z cykorii można słodzić napoje, desery i inne słodkie potrawy. Nadaje się do potraw na zimno i na gorąco.