Przejdź do głównej zawartości

Oczar wirgilijski w kosmetykach

Pożegnaj rozszerzone pory i rozświetl swoją skórę! Oczar wirginijski to północnoamerykański krzew liściasty o kolorowych kwiatach. W języku angielskim znany jest jako „witch hazel” czyli „orzech czarownicy”. Niektóre części tej rośliny wykorzystywane są do produkcji niezwykle skutecznego ekstraktu roślinnego o wyjątkowych właściwościach i działaniu na skórę.

Oczar wirginijski – właściwości

Oczar zawiera wiele antyoksydantów, flawonoidów, garbników i procyjanidyn, działających przeciwzapalnie i łagodząco. Stosuje się go nie tylko w preparatach kosmetycznych, ale również w kremach i preparatach przeciw żylakom, w celu wspomagania gojenia i dezynfekcji zmian zapalnych.

Działanie oczaru wirginijskiego na skórę

  • Wykazuje działanie ściągające, również na pory skóry.
  • Oczyszcza, tonizuje, łagodzi i rozświetla skórę.
  • Wspomaga mikrokrążenie w skórze.
  • Sprzyja nawilżeniu skóry, zamykając w niej zapas wody.
  • Reguluje wydzielanie sebum i przeciwdziała pojawianiu się trądziku.
  • Poprawia kondycję skóry w przebiegu egzemy i innych stanów zapalnych.

Kosmetyki z oczarem

Ekstrakt z oczaru wirginijskiego lub hydrolat z oczaru stosowany jest w kosmetyce jako tonik, najczęściej do skóry tłustej i problematycznej. Dzięki zawartym substancjom łagodzi podrażnioną i zaczerwienioną skórę, wspiera nawilżenie skóry, ściąga pory i redukuje nadmiar sebum.

Oczar znajdziemy również w piankach myjących, żelach i innych preparatach przeciwtrądzikowych, a także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji różnego rodzaju skóry.

Wybierając kosmetyki z oczarem, zwróć uwagę na to, by zawartość alkoholu była minimalna, a najlepiej żadna. Do ekstrakcji dobroczynnych substancji z oczaru często używa się alkoholu, który niestety wysusza skórę i z pewnością nie jest dla niej korzystny na dłuższą metę.

Wypróbuj tonik do twarzy lub płyn do mycia twarzy z oczarem, by cieszyć się świeżą i ukojoną skórą. A jeśli borykasz się z trądzikiem, rozszerzonymi porami czy tłustą skórą, poznaj dobroczynne właściwości innych substancji aktywnych, dostępnych w kosmetykach, takich jak kwasy AHA, kwas salicylowy czy konopie.