Szukasz sposobu na poprawę swojego nastroju i zdrowia? Nie obiecujemy cudów, ale może wystarczy w swojej codzienności zmienić zaledwie jedną małą rzecz, by uzyskać naprawdę zauważalne i odczuwalne efekty? Witamina słońca.
Witamina D jest produkowana przez ludzki organizm i powstaje w skórze po zaledwie 15–20 minutach przebywania na słońcu. I tu tkwi problem, jeśli chodzi o naszą strefę klimatyczną. A gdy dodamy do tego niezdrowy tryb życia lub mało urozmaiconą dietę, szybko dojdziemy do wniosku, że warto zmienić nieco sposób odżywiania i sięgnąć po wysokiej jakości suplementy diety z witaminą D.
„Witamina D dostępna jest w dwóch formach: ergokalcyferolu, czyli D2, oraz cholekalcyferolu, znaną jako D3. Witamina D2 jest pochodzenia roślinnego, a witamina D3 pochodzenia zwierzęcego” – wyjaśnia lek. med. Jana Čepová z II Wydziału Medycyny Uniwersytetu Karola. „Około 90–95% witaminy D produkowane jest przez skórę podczas ekspozycji na światło słoneczne. W Czechach od października do kwietnia Słońce, ze względu na swoje położenie, nie jest w stanie zapewnić wystarczającej produkcji witaminy D w skórze. Dlatego w tych miesiącach konieczne jest zwiększenie spożycia witaminy D w diecie.” Alternatywą są między innymi suplementy diety.
Odpowiednia podaż witaminy D jest szczególnie ważna w przypadku niemowląt i dzieci, ponieważ wpływa ona na zdrowy rozwój kości i zębów. Jedną z najważniejszych form witaminy D jest witamina D3. Pełni w naszym organizmie szereg niezastąpionych funkcji. Jest rozpuszczalna w tłuszczach i powinna być odpowiednio przyjmowana, najlepiej z posiłkiem.
Witamina słońca na każdy dzień
W jakich procesach organizm wykorzystuje witaminę D?
- Utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi.
- Zapewnia utrzymanie optymalnego stanu kości, mięśni i zębów.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Uczestniczy w procesie podziału komórek.
- Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego u dzieci.
Jakie są źródła witaminy D?
Około 90% witaminy D jest produkowane w skórze podczas ekspozycji na promieniowanie słoneczne, a 10% pochodzi z diety. Witaminę D w żywności znajdziesz w tłustych rybach, takich jak łosoś, tuńczyk czy makrela, a także w oleju rybnym, ostrygach i krewetkach. Jednak mało kto codziennie zjada owoce morza, dlatego do swojej diety włącz wątróbkę, nabiał i oleje lub tłuszcze, np. dobrej jakości smalec i boczek.
Witaminę D znajdziesz również w jajkach – wybieraj te od kur z wolnego wybiegu. Mniejsze dawki witaminy D zawierają również grzyby, które są jedynym roślinnym źródłem tej witaminy. Jakie są inne źródła witaminy D? Na rynku znajduje się obecnie żywność fortyfikowana, wzbogacona w witaminę D, wśród której znajdziesz kaszki dla niemowląt, mleko dla niemowląt czy roślinne alternatywy dla produktów mlecznych lub zbóż.
Wybierz dla siebie źródło witaminy D
Zalecana dzienna dawka witaminy D wynosi 5 mikrogramów dla osób dorosłych i 10 mikrogramów dla niemowląt, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
Czym może skutkować niedobór witaminy D? Obniżeniem poziomu wapnia, które przejawia się zmęczeniem, wyczerpaniem, spadkiem wydolności organizmu, symptomami wskazującymi na depresję, obniżeniem odporności i wahaniami nastroju. Możesz też zauważyć u siebie nadmierne wypadanie włosów, wolniejsze gojenie się ran, obolałość mięśni, podwyższone ryzyko osteoporozy i próchnicę zębów.
W takim przypadku (szczególnie zimą) należy przyjmować suplementy z witaminą D. Są lekkostrawne, a do wyboru mamy kapsułki, krople lub tabletki zawierające zarówno witaminę D2, jak i D3. Witaminę D możesz przyjmować o dowolnej porze dnia (najlepiej z posiłkiem), a jeśli bierzesz ją głównie ze względu na zdrowie kości, suplementuj dodatkowo magnez i cynk. Przedawkowanie witaminy D nie zdarza się zbyt często. Jeśli jednak przyjmujesz zbyt duże dawki suplementów, możesz odczuwać zawroty głowy, osłabienie i/lub nudności.
Czy wiesz już, jak uzupełniać witaminę D? Zacznij od dziś, by skutecznie wspomagać swoje zdrowie.