


Alergeny | bez alergenów |
Alergeny – zawiera śladowe ilości | nie zawiera śladowych ilości alergenów |
Specyfikacja i ograniczenia | produkt wegański, bez laktozy, bez glutenu |
Rozmiar opakowania | Średnie opakowanie |
Kasza jaglana była ważnym produktem w diecie naszych przodków. To łuskane ziarno prosa, które jest bogate w składniki odżywcze. Nie zawiera glutenu, mogą więc bez obaw spożywać je osoby cierpiące na celiakię. Kasza świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono i do tego błyskawicznie się ją przygotowuje.
Powinna być częstym składnikiem w diecie dziecka, ponieważ ma zbawienne działanie na układ budulcowy. Wskazana jest również dla osób mających problemy z trzustką, ponieważ jest bardzo lekkostrawna i ma wysoką wartość odżywczą. Kaszę jaglaną warto też włączyć do diety z tego powodu, że jest zasadotwórcza, dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu organizmu.
Proso to bogate źródło wielu składników i witamin. Znajdziemy w nim witaminę E, witaminy z grupy B i błonnik. Jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka. Powinno znaleźć się w diecie każdego sportowca, może być składnikiem diety lekkostrawnej i osób z celiakią.