Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne przekąski! Upiecz kakaowe crinkles

10.11.2023

Tereza Havlin

Przeczytasz w 2 minuty

Po pierwsze, ciasteczka przyciągają spojrzenia swoim niezwykłym, popękanym wyglądem. Następnie zachwycają smakiem i chrupkością na swojej powierzchni i miękkością w środku. Wszystko to w towarzystwie pełnego smaku kakao.

To właśnie niezwykle popularne na całym świecie ciasteczka crinkles. To idealny pomysł na świąteczne słodycze. Gwarantujemy jednak, że upieczesz je nie tylko z okazji Bożego Narodzenia. Przygotowanie jest proste, więc może je upiec każdy. 

Do przygotowania 24 mniejszych ciasteczek będziesz potrzebować:

  • ½ do 1 szklanki cukru trzcinowego (w zależności od tego, jak bardzo lubisz słodzić)
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka lub jego roślinnej alternatywy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka gładkiej mąki
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ szklanki cukru pudru (do posypania)

Do przygotowania ciasteczek typu crinkles może Ci się przydać

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i wyłóż większą blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj cukier, olej, mleko i wanilię na gładką masę.
  3. Następnie dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj na gładką masę.
  4. Cukier puder przesiej i odłóż na bok.
  5. Uformuj ciasto w kulki i każdą z nich obtocz w cukrze pudrze. Następnie umieść je na blasze do pieczenia w odpowiedniej odległości od siebie. Uwaga: nie spłaszczaj ich i nie formuj. Pozostaw kulki takimi, jakie są.
  6. Piecz 13–15 minut. Nie przejmuj się, jeśli w środku będą jeszcze trochę wilgotne.
  7. Pozostaw na blasze przez około 5 minut, a następnie przełóż je np. na kratkę do wystygnięcia.

Proste, tak jak obiecaliśmy! Sprawdź, czy następnym razem przygotowywanie tych ciastek nie będzie wymagało podwójnej ilości składników!