Sosy i dodatki do potraw: wzbogać smak swoich dań w zdrowy sposób
Wybierając przyprawę czy sos do potrawy, chcemy nadać jej smak lub podkreślić jej aromat. Chodzi o to, by posiłek był jeszcze smaczniejszy niż wcześniej. Dlatego wybrana przyprawa czy sos powinien Ci smakować. Jednak większość znanych i powszechnie dostępnych dodatków smakowych (majonez, ketchup, itp.) często zawiera duże ilości kalorii, cukru itd., łatwo więc można przekroczyć pożądaną dawkę kalorii. Prowadzić to może do niechcianego przyrostu masy ciała. Nie wspominając o tym, że zbyt duża ilość cukru (np. z ketchupu) lub tłuszczów nasyconych (np. z majonezu) nie jest dobra dla zdrowia.
Dlatego zdecydowanie dobrym pomysłem jest poszukać od czasu do czasu różnych alternatyw, które są równie smaczne (lub nawet smaczniejsze!), a jednocześnie stanowią znacznie mniejsze zagrożenie dla zdrowia czy sylwetki.
Które z dodatków do potraw są zdrowe?
- ocet jabłkowy – powstaje w wyniku fermentacji świeżo wyciśniętego soku jabłkowego i jest bogaty w witaminę C, E i B6, pektynę błonnika, beta-karoten, minerały i przeciwutleniacze; używaj go do aromatyzowania sałatek i sosów lub mieszaj z wodą jako napój orzeźwiający i oczyszczający organizm
- drożdże delikatesowe – naturalnie bezglutenowy dodatek smakowy w postaci płatków, który jest uwielbiany (nie tylko) przez wegan i wegetarian na całym świecie; zawiera spektrum witamin z grupy B, cynk, selen czy beta-glukany; w smaku podobne do parmezanu
- suszone pomidory – krojone suszone pomidory doskonale nadają się do przyprawiania sałatek i dań z makaronem
- niskokaloryczny topping, polewy i dressing – jeśli jesteś na diecie lub ograniczasz spożycie cukru i/lub tłuszczu z innych powodów niż zdrowotnych, możesz sięgnąć po różne sosy i polewy ze słodzikami, które dodadzą smaku, ale bez kalorii
- wysokiej jakości oleje roślinne – doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów (tj. nienasyconych kwasów tłuszczowych), oprócz orzechów i nasion są również wysokiej jakości oleje (z dyni, konopi, orzechów włoskich itp.); poza doskonałym indeksem odżywczym mogą one dodać sałatce naprawdę przyjemnego smaku
- superfoods – różnego rodzaju superfoods, takie jak baobab czy chleb świętojański (karob) mogą w naturalny sposób aromatyzować pikantne i słodkie potrawy, jednocześnie dostarczając wielu mikroelementów i przeciwutleniaczy
- kiełki nasion (rukola, rzodkiewka, rukiew wodna) – kiełki są lekkostrawne, pełne witamin, minerałów i aktywnych enzymów; idealnie nadają się do smarowania kanapek, do sałatek i innych dań na zimno
Na rynku znajdziesz wiele różnego rodzaju przypraw i sosów, warto je wypróbować, by trafić na swój ulubiony smak. Sprawdź, co może zmienić sos sojowy, dobrze dobrany dip czy zdrowy majonez! Zobaczysz, że za jakiś czas nie będziesz już tęsknić za zwykłym majonezem.