Alergeny | bez alergenów |
Alergeny – zawiera śladowe ilości | nie zawiera śladowych ilości alergenów |
Specyfikacja i ograniczenia | bio |
Kiełki brokuła to oryginalny i zdrowy sposób na urozmaicenie sałatek, kanapek lub hummusu. Kiełki brokułów są pokarmem bogatym w witaminy, minerały i enzymy. Zawierają glukorafaninę, która stymuluje wytwarzanie sulforafanu, silnego antyoksydantu.
Nasiona brokułów Wolfberry BIO można wysadzać w naczyniu do kiełkowania, w doniczce lub w ogrodzie. Pierwsze kiełki pojawiają się już po 24 godzinach. Roślina jest jadalna w całości, włącznie z korzeniami.
Sposób przygotowania/użycia:
Spryskaj nasiona wodą. Wilgotne nasiona wkładamy do naczynia. Nasiona należy pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu do wykiełkowania. Kiełkujące nasiona (łącznie z korzeniami) podlewaj regularnie, aby zapobiec powstawaniu pleśni (2-3 razy dziennie). Pierwsze kiełki pojawiają się już po 24 godzinach. Roślina nadaje do spożycia w całości, z korzeniami włącznie. Przed spożyciem należy je opłukać. Do kiełkowania idealna jest miska lub sitko. Nie należy kiełkować nasion na wacie, ponieważ tracimy smaczne korzenie, które wrastają w watę. Gotowe kiełki można najlepiej przechowywać w lodówce, wytrzymają wtedy około 7 dni.