Nadaje się na lekką kolację lub przekąskę dla gości. Albo imprezę – na przykład sylwestrową! Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Wystarczy świeża bagietka lub inne pieczywo i możesz podawać do stołu.
Na pastę z łososia potrzebujesz:
- 250 g tłustego twarogu w kostce
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- odrobina mleka (do uzyskania idealnej konsystencji pasty)
- 100 g wędzonego łososia, pokrojonego w drobną kosteczkę
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
- pęczek koperku, posiekany
- sok z 1 cytryny (lub limonki), sól i pieprz do smaku
Na pastę łososiową przyda Ci się również
Sylwestrowe kanapeczki z łososiem krok po kroku
W misce umieść twaróg, jogurt oraz łososia, rozgnieć widelcem. Dodaj odrobiny mleka w zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Dodaj dymkę oraz koperek i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki. Podawaj w formie pasty na kanapkach lub jako dip do krakersów lub świeżego pieczywa.
Zdrowa, szybka, lekka! Właśnie taka pasta do kanapek w Sylwestra sprawdzi się najlepiej. W Nowy Rok na śniadanie też będzie jak znalazł! Wypróbujesz?