Przejdź do głównej zawartości

Leciutka pasta sylwestrowa do kanapek z wędzonym łososiem. Raz-dwa, i gotowa!

27.12.2023

Tereza Havlin

Przeczytasz w 2 minuty

Łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na każdą uroczystość. Mowa o lekkiej i zdrowej paście do chleba z twarogiem i wędzonym łososiem.

Nadaje się na lekką kolację lub przekąskę dla gości. Albo imprezę – na przykład sylwestrową! Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Wystarczy świeża bagietka lub inne pieczywo i możesz podawać do stołu.

Na pastę z łososia potrzebujesz: 

  • 250 g tłustego twarogu w kostce
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • odrobina mleka (do uzyskania idealnej konsystencji pasty)
  • 100 g wędzonego łososia, pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • pęczek koperku, posiekany
  • sok z 1 cytryny (lub limonki), sól i pieprz do smaku

Na pastę łososiową przyda Ci się również

Sylwestrowe kanapeczki z łososiem krok po kroku

W misce umieść twaróg, jogurt oraz łososia, rozgnieć widelcem. Dodaj odrobiny mleka w zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Dodaj dymkę oraz koperek i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki. Podawaj w formie pasty na kanapkach lub jako dip do krakersów lub świeżego pieczywa.

Zdrowa, szybka, lekka! Właśnie taka pasta do kanapek w Sylwestra sprawdzi się najlepiej. W Nowy Rok na śniadanie też będzie jak znalazł! Wypróbujesz?