Suszone śliwki mają kolor od ciemnoniebieskiego do czarnego i zawierają głównie węglowodany w postaci glukozy i sacharozy. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Zawierają również naturalny cukier sorbitol, który podobnie jak błonnik, pobudza pracę jelit. Choć śliwki mają wysoką zawartość węglowodanów, są sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej. Dają bowiem poczucie sytości, a zawartość pektyn sprawia, że tempo przyswajania cukru jest wolniejsze, zatem organizm spala więcej tłuszczu.
- zawartość pektyn, pobudzających spalanie tłuszczu
- dobre źródło węglowodanów złożonych
Suszone śliwki są doskonałe do ciast, wypieków, deserów czy sosów. Urozmaicą każde śniadanie, owsiankę, musli czy kaszę jaglaną. Śliwki to pyszna przekąska, po którą możesz sięgać bez wyrzutów zawsze, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Dla smaku i uzyskania lepszej konsystencji zaleca się namoczyć suszone śliwki na pół godziny w ciepłej wodzie.